Jij een boek – zij een boek

Vind jij het ook belangrijk dat kinderen meer  begrip krijgen voor hun leeftijdgenootjes die het minder goed hebben dan zij? Droomvallei Uitgeverij ook en daarom hebben we diverse projecten om dit onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld in 2016: boeken voor de kinderen in Libanese vluchtelingenkampen.

Elsbeth de Jager en Esther van der Ham schreven/illustreerden drie boeken  over Jamil en Jamila, Syrische vluchtelingenkinderen. Mogelijk heeft u over hen gelezen in de kranten of één van de interviews op de (landelijke) radio gehoord. De eerste twee delen zijn nu in het Arabisch vertaald en helpen de kinderen om hun traumatische ervaringen een plekje te geven of te verwerken.

De boeken laten de kinderen in Europa kennis maken met het leven van leeftijdsgenootjes die onder heel andere omstandigheden opgroeien en die nu regelmatig in de Nederlandse klassen zitten. Wij worden regelmatig gevraagd lezingen te geven voor leerlingen en docenten. Deze geven de mogelijkheid een beeld  te vormen over wat de kinderen hebben meegemaakt. Door onze reizen kunnen we op een voor kinderen en volwassenen toegankelijke manier vertellen over wat wij hebben gezien, gehoord en ervaren. We vinden het belangrijk om ook een bijdrage te leveren aan onderwijs voor kinderen in de vluchtelingenkampen. Ook zij hebben recht op een goede toekomst. Door het verzorgen van onderwijs aan deze kinderen wordt de kans verkleind dat hun generatie verloren gaat en ze worden opgenomen in een terreurnetwerk, bleek onlangs uit de documentaire Post Beiroet.

Jij een boek, zij een boek
Jij een boek, zij een boek

Daarom hebben we een lespakket samengesteld voor basisschoolleerlingen en leerkrachten.
Het pakket omvat:

  • Presentatie over het leven van vluchtelingenkinderen (30 min)
  • Workshop: kruip in de huid van een vluchteling (15 min)
  • Workshop taal op reis (15 minuten)
  • De drie boeken Jamil&Jamila in de Nederlandse taal
  • De workshops zijn gebaseerd op het Doe-deel, dat achter in elk van de boeken is opgenomen.

De kosten zijn € 250 excl reiskosten. Van de opbrengsten worden boeken Jamil & Jamila aangeschaft die Esther en Elsbeth naar de vluchtelingenkampen in Libanon gaan brengen.

Esther en Elsbeth bij de Syrische grens november 2014
Esther en Elsbeth bij de Syrische grens november 2014

Wij zetten ons  al een aantal jaar in voor de Syrische vluchtelingenkinderen. We schreven en illustreerden de kinderboekenserie Jamil&Jamila op verzoek van een vluchtelingenorganisatie (www.refkid.org) die zich inzet voor onderwijs in de kampen. De serie helpt de kinderen hun trauma’s te verwerken. Om het verhaal zo goed mogelijk te schrijven heeft Elsbeth één reis gemaakt naar de Syrische grens waar ze diverse (wees)scholen heeft bezocht. Behalve die reis is Esther nog twee keer meer geweest. De laatste reis was met de vluchtelingen van Lesbos naar de Servische grens. Een reis die een diepe indruk op haar heeft achtergelaten en die ze graag wil delen.

Esther in kamp Idomeni februari 2016
Esther in kamp Idomeni februari 2016

Meer over Esthers reis is te lezen in het blog. 

Voor ieder in Europa verkocht boek doneert Esther als uitgever een boek voor de kinderen in de kampen. Die gaan Elsbeth en zij in september brengen. Ook het geld dat zij ophalen met lezingen ed wordt omgezet in boeken.

deel 1: http://www.droomvalleiuitgeverij.nl/product/jamil-jamila/
deel 2: http://www.droomvalleiuitgeverij.nl/book/heimwee/
deel 3: http://www.droomvalleiuitgeverij.nl/product/jamil-jamila-3-de-reis/
deel 1 kost €12,50, deel 2 en 3 €14.95.

De boeken zijn gebaseerd op waargebeurde situaties. Het boek wordt gebruikt op de scholen in de vluchtelingenkampen. Door het beschrijven van voor de kinderen herkenbare situaties leren zij nadenken en praten over wat er gebeurd is en over hoe zij hun toekomst weer vorm kunnen geven. Het boek helpt de kinderen hun trauma’s te verwerken en zorgt ervoor dat ze op educatief niveau een stap verder komen.

Mocht u belangstelling hebben voor een presentatie en steun aan de Syrische vluchtelingenkinderen die worden opgevangen in de regio, dan wordt u uitgenodigd contact op te nemen met Esther om de mogelijkheden te bespreken: info@droomvalleiuitgeverij.nl of 06-11882422.
De boeken bestellen is uiteraard ook een heel goede optie.

Groet Esther van der Ham / Elsbeth de Jager.

 

 

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven