maryam het bedoeïnenmeisje Elsbeth de Jager

Interview met Elsbeth de Jager en Gerda Wierda over ‘Maryam het bedoeïenenmeisje’

Elsbeth

 

Elsbeth, hoe is het idee voor dit boek ontstaan?

Mijn man en ik waren in Jordanië en dat was zo’n andere wereld, zo overweldigend mooi. Daar is het idee ontstaan om erover te schrijven.

Je schrijft dat je research hebt gedaan in Jordanië voordat je dit boek ging schrijven. Vertel daar eens wat meer over? Hoe vaak ben je er geweest? Wat heb je gedaan? Hoe werd je ontvangen?

Ik ben zo’n 4x daar geweest, maar niet alleen in Jordanië, ook in Oman en in Israël ben ik geweest. Ik was daar een gewone toerist en deed de gewone toeristische dingen (op een kameel, de bijzonderheden van juist dat stukje woestijn ontdekken, slapen onder een sterrenhemel of in een tent), maar probeerde meer contact te krijgen. Dat lukte, ik heb met sommigen nog steeds contact. Ik vond de mensen in het algemeen supergastvrij.

Voor welke doelgroep heb je dit boek geschreven?

Vanaf een jaar of 9. Ik denk dat meisjes het leuker zullen vinden dan jongens, maar ik heb er geen speciaal meisjesboek van gemaakt.

Wat wil je de lezer meegeven met dit verhaal?

Ik wil de lezer laten beleven hoe het leven ook kan zijn, als je in een ander stukje wereld geboren wordt.

Hoe verliep de samenwerking met de illustrator?

Goed! Ze heeft de sfeer van het verhaal heel mooi weergegeven en daar ben ik hartstikke blij mee.

 

Gerda

 

Gerda, jij hebt de illustraties gemaakt van het boek Maryam, het bedoeïenmeisje. Ben jij door Elsbeth gevraagd om de illustraties te maken, of zijn jullie door iemand anders aan elkaar gekoppeld?

Ik tekende voor school woordkaartjes bij de thema’s die we uitwerkten voor de kleutergroepen. Soms zette ik daar foto’s van op facebook. Ik kreeg reacties als: ‘die moet je naar een uitgever sturen’, of ‘jij moet illustraties gaan maken’. Ik had geen idee hoe ik dat zou moeten aanpakken. Een nichtje van Elsbeth, die bij mij in de buurt woont, heeft mij toen het adres van Elsbeth gegeven.

Ik nam contact op met Elsbeth en zocht haar op in Hilversum. We hadden een leuk gesprek. Elsbeth was enthousiast over mijn tekeningen en wij kwamen tot de ontdekking dat wij allebei interesse hebben in Oosterse landen, maar ook onze compassie met vluchtelingen. Elsbeth vertelde dat zij een boek wilde schrijven over een bedoeïenenmeisje.

Elsbeth heeft een plan voor een nieuw kinderboek waar ik de tekeningen voor ga maken.

Wat was jouw reactie? Was je gelijk enthousiast? Of moest je er eerst nog over nadenken?

Ik was enthousiast en maakte schetsen bij het verhaal, die ik vervolgens weer opstuurde aan Elsbeth.

Hoe verloopt een samenwerking met een auteur verder? Geeft de auteur aan waar ze een illustratie van wil of is dit geheel aan de illustrator zelf?

Wij hebben verder alleen telefonisch, via de mail en facebook contact met elkaar gehad. Elsbeth heeft wel een tijdje geduld moeten hebben met mij, omdat ik intussen ging verhuizen en ook fulltime in het onderwijs werk. De schetsen waren allang klaar, maar uitwerken en afmaken, daar kwam het even niet van.

Maak je de illustraties als het boek al geschreven is, of krijg je telkens een deel van het verhaaltje toegestuurd?

Ik heb het verhaal nodig om de sfeer te ervaren en mijzelf een beeld te vormen, daarna bedenk ik dan waar ik tekeningen bij kan maken.

Hoe vind jij het resultaat geworden?

Ik ben blij met en trots op het resultaat. Persoonlijk had ik graag alle tekeningen in kleur willen maken. Ik werk graag met pastelkrijt, omdat dat zulke mooie zachte kleuren geeft. Ik ben dan ook erg blij met de tekening op de kaft (die overigens niet precies dezelfde is als de zwart-wit tekening. Als je goed kijkt, kun je zien dat het een nieuwe/andere tekening is.)

Het eerste exemplaar dat ik zelf kreeg toegestuurd heb ik aan mijn vriend gegeven, omdat hij mij stimuleert om te blijven tekenen. Het tweede exemplaar heb ik aan mijn moeder gegeven. Als kind droomde ik er al van dat ik een boek zou maken. Mijn droom is eindelijk waarheid geworden!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven