Marelle Boersma

Interview Marelle Boersma, auteur en schrijfcoach

Al heel lang werk ik met Marelle samen. Ik geef een van haar boeken uit, ben vanaf vrijwel de eerste door haar georganiseerde uitgeversdag aanwezig als expert en natuurlijk maken we al jarenlang samen de Waddenbundels. Maya interviewt haar.

Hoe lang schrijf je al en wat maakte dat je ging schrijven?

Mijn debuut verscheen in 2005, en daar heb ik 4 jaar aan gewerkt. Maar toen mijn debuut verscheen, was mijn tweede boek ook al klaar. Dat verscheen het jaar erna. Daarna schreef ik elk jaar een boek. Ik ben gaan schrijven, omdat mijn vader na zijn pensioen een boek had geschreven, alleen wilde ik niet wachten tot ik met pensioen zou gaan. 😉

 

Schrijf je enkel thrillers en zo ja, waarom?

Wel voornamelijk. Maar ik heb daarnaast ook een autobiografische roman geschreven en een schrijfboek. Ik hou van thrillers, vanwege de structuur, en het nieuwsgierig maken van de lezer. Ik hou van verrassende wendingen en fijne plottwists. En het is mijn eigen favoriete leesgenre.

 

Is er in de loop van de tijd een verandering geweest in je schrijven? (genre, doelgroep, …)

Ik heb naast mijn thrillers over maatschappelijke misstanden, een serie Vertrekthrillers geschreven. Die thrillers draaien om mensen die uit Nederland vertrekken om verschillende redenen en dan al hun familie, vrienden en zekerheden achterlaten. Het is een populaire serie geworden, waarin zes titels zijn verschenen tot nu toe.

 

Hoeveel boeken heb je inmiddels uitgegeven en wat kunnen we nog van je verwachten?

Er zijn in totaal 19 boeken verschenen. De laatste (De lijst) is in september 2023 verschenen en er is inmiddels een tweede druk van. Superfijn!
Er zit weer een nieuw verhaal in mijn pen, dat ik nu aan het uitwerken ben. Als thrillerauteur besteed ik veel aandacht aan het plot en de vertelstructuur, omdat dit het allerbelangrijkste deel is waarmee je je kunt onderscheiden.

 

Waar geniet je het meest van in het hele proces van het eerste idee tot uitgeven en waarvan het minst of wat is het moeilijkst?

Ik geniet het meeste van dat prille begin waarbij alles nog openligt. Zelfs als het om een waargebeurde geschiedenis gaat (zoals bij De Lijst), is er nog zoveel mogelijk om een verhaal extra kracht mee te geven. Het lastigste onderdeel is het herschrijven, zeker als er een ingrijpende wijziging in de informatiedosering bij komt kijken. Dat betekent een kaartenhuis compleet omgooien en weer opnieuw opbouwen. Maar ja, ook dat geeft veel voldoening, omdat het daarna steviger wordt.

 

Wat inspireert jou voor het schrijven?

Vooral misstanden. Ik kan niet tegen onrecht, en niet tegen mensen die de macht (denken te) hebben en dan anderen onderdrukken. Die verhalen wil ik zichtbaar maken, om de slachtoffers daarmee te steunen. Maar de echte inspiratie komt natuurlijk van binnen: wie ben ik en wat raakt mij. Ik kan niet in opdracht schrijven. Een verhaal (gebeurtenis) moet me raken.

 

Schrijf je vanuit een vooropgezet plan of komt de tekst al schrijvende/typende uit je vingers?

Beide. Ik werk sowieso met een vooropgestelde vertelstructuur, maar de personages weten me regelmatig te verrassen. Ik heb lang niet alles van tevoren uitgewerkt.

 

Wat is je doelgroep en in hoeverre houd je daar rekening mee tijdens het schrijven?

Vrouwen die geraakt worden door wat er in de maatschappij speelt, en dat kan heel persoonlijk zijn (bedrog), maar ook heel groot (misbruik).

 

Hoe ben je schrijfcoach geworden?

Ik heb mijn hele leven onderwijs gegeven. Dus toen mijn passie voor schrijven groeide, werd ik steeds vaker gevraagd om workshops te verzorgen. Uiteindelijk moest ik kiezen: mijn zekere baan aan de universiteit aanhouden of geheel voor mijn passie gaan. Nou, de rest is geschiedenis.

 

Heb je een specifieke manier van coachen?

Er wordt over mij gezegd dat ik eerlijk maar opbouwend ben. Iemand gaf aan: “Jij vertelt precies wat er niet goed is aan mijn verhaal, zonder dat ik er een vervelend gevoel aan overhoud.” Dat is precies wat ik wil: kritisch zijn én eerlijke feedback geven (anders heb je er niets aan), maar altijd met voorbeelden hoe het beter kan.

 

Coach je iedereen en alle genres of beperk je je?

Ik coach alle genres, maar nu er acht schrijfdocenten werken bij de Online Schrijfschool, beperk ik me, omdat elke docent haar eigen specialisatie heeft. Ik heb zelf ook mijn voorkeuren. 😉
Manuscriptbeoordeling zal ik bijvoorbeeld niet snel doen, omdat ik erg langzaam lees. Bovendien heb ik docenten, zoals Heleen van den Hoven of Annet Hulst, die erg goed zijn in deze beoordelingen.

 

Wanneer heb je de Online Schrijfschool opgezet en wat heeft je daartoe gebracht?

Ik geef al vijftien jaar schrijfonderwijs, maar door het uitbreken van Corona (waardoor alle schrijfvakanties en live trainingen stilvielen), heb ik de Online Schrijfschool opgericht. Die heb ik in oktober 2020 gelanceerd en was meteen een groot succes, zodat ik het niet meer alleen afkon.

In tegenstelling tot veel schrijfopleidingen, richten we ons bij de Online Schrijfschool op de praktijk. Dus tijdens alle cursussen schrijf je aan je eigen boek. Dat maakt ons uniek.

 

Hoe is de Uitgeversdag ontstaan en wat maakt dat je die nog steeds organiseert?

De Uitgeversdag is de dag die ik zelf had willen hebben toen ik begon. De wereld van de boeken en uitgeverijen was voor mij totaal abracadabra. Inmiddels heb ik veel contacten in deze wereld en kan ik beginnende (en ook gevorderde) schrijvers helpen om te bemiddelen.
Ik ben een verbinder, dus deze dag past heel goed bij mij als persoon. Zelfs grote uitgeverijen die een manuscriptenstop hebben, komen graag naar de Uitgeversdag, omdat ze weten dat op deze dag schrijvers komen die serieus werk maken van hun manuscript.

 

Je organiseert ook schrijfvakanties en -weekenden. Waar vinden die zoal plaats? En waarom zou een auteur met jou mee moeten gaan?

Na onze eigen omzwervingen in Portugal en Frankrijk, zitten we nu in Nederland. We huren groepslocaties die niet te ver weg zijn (òf in Nederland; de Waddeneilanden, òf Noord-Frankrijk, òf de Duitse Eifel). Ik leer de deelnemers de techniek, maar altijd met de toepassing erbij om meteen aan hun eigen boek te schrijven. Bovendien geef ik in die weken persoonlijke schrijfbegeleiding, wat iedereen lekker verder helpt in het schrijfproces. Soms kan ik met een kort antwoord iemand weer terugzetten op het juiste spoor. Dat helpt! Veel schrijvers komen terug voor weer een week inspiratie.
Maar de extra magie komt van Jan Kostelijk, mijn man, die met veel liefde en smaak kostelijke maaltijden voor de groep bereidt. Hij legt iedereen in de watten. Het is zo fijn om met hem samen te werken!

 

De schrijfweek voor de Waddenbundels staat voor de 6e keer gepland. Wat maakt die succesvol en wat brengt het jou? En waarom eigenlijk op de Wadden?

Dat is echt een unieke midweek die ik samen met Esther van der Ham (en natuurlijk Jan) organiseer. Mijn gedachte was: Waar dromen beginnende schrijvers van? Het antwoord was: een publicatie. Dus nam ik contact op met Esther, of we een schrijfweek konden organiseren waarbij deelnemers gegarandeerd uitgegeven konden worden.

Esther en ik kennen elkaar al zo lang en we weten dat we beiden de kwaliteit hoog in het vaandel hebben. Dat vertrouwen is de basis van de verhalenbundels Eilandverhalen, die in november inderdaad voor het 6e jaar georganiseerd wordt. Het blijft een feest om met zo’n gedreven groep te werken! Ze volgen het hele proces van het schrijven tot en met de boekpresentatie waar ze de verhalenbundel in handen krijgen.

En niet alleen de bundels zijn een groot succes (goede recensies), ook de midweek is ongelooflijk populair. De midweek van november is nu (zo’n tien maanden vóór de aanvang) al bijna volgeboekt.

 

Wil je nog iets toevoegen over jezelf en/of je werk?

Allereerst: een boek schrijven is een vak. Dus heel logisch dat je zonder opleiding niet weet hoe dat moet. Dus volg een cursus of vraag hulp. Daar is niets geks aan. Maar doe dat bij iemand die goed voelt en van wie je voelt dat je verhaal er veilig kan groeien.

Voor elke auteur of docent/coach: blijf heel dicht bij jezelf. Schrijf over wat jou raakt, en probeer niet te kopiëren. Dat werk namelijk niet, omdat jouw eigen unieke zelf je grootste onderscheidende kracht is. Dat geldt voor auteurs, maar ook als je docent of coach bent in een creatief beroep. Leef je eigen verhaal en deel dat. Daar zit je allergrootste troef.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven