Anita Wesselius

Interview met Anita Wesselius, auteur van ‘Ontdaan’

Anita Wesselius scheef haar Debuutroman ‘Ontdaan’. Ontdaan is een psychologische roman waarin Anita Wesselius een indringend familiedrama ontrafelt. Het is een verhaal dat onder de huid kruipt en ook na afloop om overdenking vraagt. In een interview vertelt Anita meer over haarzelf en over het ontstaan van haar boek.

Wie is Anita Wesselius? Vertel eens in het kort iets over jezelf?

Ik ben 49 jaar en geboren in de Gelderse Achterhoek. In Groningen heb ik sociologie gestudeerd. Daarna heb ik op diverse plekken gewoond, van Amsterdam tot Friesland. In de roman komen deze woonplaatsen terug.

Inmiddels zijn de kinderen uit huis en woon ik samen met mijn echtgenoot in Haarlem. Een heerlijke plek van waaruit ik werk onder de naam Human Talent Consulting. Uitkijkend over het Spaarne hoop ik ook mijn volgende roman af te ronden.

Anita Wesselius
Anita Wesselius

Waar gaat je debuutroman Ontdaan in het kort over?

Deze psychologische roman gaat over Daniël. Een getraumatiseerde jongen die, als hij gaat studeren in Groningen, zijn ingrijpende jeugd achter zich wil laten. Keer op keer wordt hij geconfronteerd met verzwegen feiten die een ander perspectief bieden op zijn verleden. In deze roman wordt duidelijk wat de impact hiervan op Daniël is en hoe dit zijn huidige leven kleurt.

Wat was de aanleiding voor het schrijven van dit boek?

Het einde vormde voor mij het uitgangspunt. Een einde waarover we regelmatig in de krant kunnen lezen. Al schrijvend heb ik het verhaal laten ontstaan dat logischerwijs aan dit einde vooraf kan gaan.

Hoe lang heb je erover gedaan om het te schrijven?

Al zo’n 10 jaar geleden, toen ik in Friesland woonde, is het idee ontstaan en ben ik met de roman begonnen. Circa twee jaar geleden ben ik met de roman verdergegaan. Ik werk sinds die tijd weer projectmatig en kan tijd vrij houden om te schrijven.

Anita Wesselius - Ontdaan - roman

In hoeverre heeft jouw achtergrond als socioloog invloed op het verhaal?

De urgentie die ik voel om te schrijven heeft een directe relatie tot de sociologie. Schrijven is voor mij verbonden met de vele verhalen die in mij omgaan die allen een directe relatie hebben tot een maatschappelijk thema.

Wat wil je de lezer meegeven met dit boek? Wat hoop je met dit verhaal te bereiken?

Deze roman is een uitnodiging om te kijken naar het verhaal achter de feiten. Dit omdat het  belangrijk is om binnen een samenleving te onderzoeken wat er nodig is om op een goede manier met elkaar samen te leven. Trauma’s laten ook lijfelijk zichtbare sporen na (Zie ‘Traumasporen’ van Prof. dr. Bessel van der Kolk). Het is belangrijk dat we de impact van trauma’s begrijpen en klaar staan voor mensen die er mee te maken hebben gehad. Dit door ons diepgaand in hen te verplaatsen en op een effectieve wijze naar hen om te zien.

Klik hier om het boek Ontdaan te bestellen.

1 gedachte over “Interview met Anita Wesselius, auteur van ‘Ontdaan’”

  1. Ik heb met veel interesse en aandacht dit boek gelezen. Een boek waar je snel door gegrepen wordt en wat je vasthoudt tot het einde. Het onderwerp is intrigerend en zet je aan het denken. Het einde kwam voor mij als een verrassing! Het is een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven