Jamil & Jamila Arabisch voor Libanon

Nederlandse auteurs op reis naar Syrische vluchtelingenkinderen in Libanon

Elsbeth de Jager en Esther van der Ham uit Breda maakten drie boeken over Jamil en Jamila, Syrische vluchtelingenkinderen. De eerste twee delen zijn nu in het Arabisch vertaald en in één boek gebundeld. Dit boek helpt de kinderen om hun traumatische ervaringen een plekje te geven of te verwerken. In oktober 2016 gaan Elsbeth en Esther de boeken overhandigen aan kinderen in Libanese vluchtelingenkampen. Ook overhandigen zij het boek aan de Nederlandse Ambassadeur in Libanon.

Kindertrauma’s
Het boek is zo geschreven dat het kinderen ondersteunt bij wat voor hen belangrijk is, zoals het leren en onthouden van hun eigen achternaam, de cijfers en de kleuren. Dingen die voor kinderen in Europa heel vanzelfsprekend zijn, maar die de vluchtelingenkinderen zijn vergeten. Ook deze kinderen hebben recht op een goede toekomst. Het onderwijssysteem in Libanon is berekend op 150000 leerlingen. Door de instroom van Syrische vluchtelingen is dit niet meer voldoende, het zou verdriedubbeld moeten worden. Ze doen wat ze kunnen door meerdere shifts te draaien maar geld hiervoor is niet beschikbaar. Een generatie kinderen wordt hiermee uitgesloten van onderwijs, wat de kans op aansluiting bij een terreurnetwerk vergroot.

Over de boekenserie Jamil & Jamila
Jamil en Jamila wonen in een Syrisch vluchtelingenkamp. We maken Jamil & Jamila mee in het voor hun dagelijkse leven: water halen, naar school, zorgen maken om verdwenen familieleden, omgaan met een verlamde zus. In het derde deel maken ze de gevaarlijke reis naar Duitsland. De boeken zijn gebaseerd op waargebeurde situaties en zijn politiek en religieus neutraal. Het boek wordt gebruikt op de scholen in de vluchtelingenkampen in Syrië en aan de Syrische grens bij Turkije waar de auteurs in 2013 deel 1 hebben afgegeven. Door het beschrijven van voor de kinderen herkenbare situaties leren zij nadenken en praten over wat er gebeurd is en over hoe zij hun toekomst weer vorm kunnen geven. Het boek helpt de kinderen hun trauma’s te verwerken en zorgt ervoor dat ze op educatief niveau een stap verder komen.

Boeksponsoring
Auteurs werken belangeloos mee aan de totstandkoming van dit boek. Het wordt (met behulp van giften voor de drukkosten onder andere van Droomvallei Uitgeverij) eind oktober door de auteurs gratis uitgedeeld aan de kinderen in de vluchtelingenkampen in Libanon. De boeken verschijnen in de Nederlandse, Duitse, Franse, Spaanse, Engelse, Zweedse, Poolse, Turkse, Griekse en Arabische taal. De sprekende illustraties in het boek zijn gemaakt door Esther van der Ham. Het boek is geschreven voor kinderen in de leeftijd van zes tot acht jaar, maar zeker ook interessant voor oudere kinderen.

Verkoopinformatie
De boeken Jamil & Jamila – over vluchtelingenkinderen (deel 1 – € 12,50), Heimwee – Jamil & Jamila (deel 2 – € 14,95) en Jamil & Jamila: de reis (deel 3, € 14,95 – ISBN 978-94-91886-43-0) zijn verkrijgbaar zijn via www.prachtboeken.nl en alle (online) boekwinkels. De boeken zijn uitgebracht in meerdere talen, waarvan de eerste twee delen ook als bundel in het Arabisch.

Esther en Elsbeth bij de Syrische grens november 2014
Esther en Elsbeth bij de Syrische grens november 2014
Jamil en Jamila,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven