Roos Hanemaaijer de donderwolk van grote beer

Even voorstellen: Roos Hanemaaijer

Samen met Roos Hanemaaijer werkte ik aan een belangrijk kinderboek: De donderwolk van grote beer. Het beschrijft hoe je een depressie bespreekbaar kan maken bij jonge kinderen. Het boek verschijnt in april 2023.
Roos Hanemaaijer de donderwolk van grote beer

 

Hoe is jouw schrijfproces door de jaren heen veranderd en verbeterd?

Ik ben meer met gevoel en rust gaan schrijven. Voorheen wilde ik zo snel mogelijk mijn verhaal op papier. Pas als het af was, kon ik opgelucht ademhalen. Nu probeer ik meer te genieten van het leerproces tijdens het schrijven. Bewust spelen met zinnen, technieken en woorden. Zodat mijn schrijfsels steeds beter worden.

Hoe ga jij om met writer’s block?

Bij mij hangt een writer’s block altijd samen met een emotionele blokkade. Ik accepteer deze blokkade dan ook en probeer er niet geforceerd doorheen te schrijven. Daartegenover vertrouw ik erop dat als mijn emotionele blokkade is opgelost, mijn schrijverszin weer dubbel en dwars terugkomt. Vaak maak ik daarna dan ook gemakkelijk een inhaalslag. Om mijn emotionele blokkade weg te krijgen, geef ik vaak toe aan dat wat mijn lichaam nodig heeft. Bewust bankhangen, leuke dingen doen of lekker eten. Vaak komt mijn gevoel wat mijn dwars zit dan langzaam aan naar boven, totdat ik begrijp waar het vandaan komt en hoe ik dat vervolgens op kan lossen.

Wat vind jij het moeilijkste aan het schrijven van fictie?

Origineel zijn en blijven. Je wil niet in clichés schrijven, maar er is al zoveel geschreven dat het lastig is om nog een andere invalshoek of beschrijving te verzinnen. Aan de andere kant is juist deze uitdaging hetgeen wat schrijven supergaaf maakt. Zeker als het dan toch lukt.

Wat waren enkele van de grootste uitdagingen die jij bent tegengekomen tijdens het schrijven van jouw boeken?

Ik ben mijn eigen grootste uitdaging. Met name de angst voor afwijzing, ofwel niet goed genoeg zijn. Hierdoor kan ik mijn eigen creatieve proces behoorlijk blokkeren. Gelukkig heb ik ondertussen geleerd om dan vooral positieve activiteiten te ondernemen, zodat mijn zelfvertrouwen weer groeit en ik mijn angst kan overwinnen.

 

Wat is de belangrijkste boodschap die je probeert over te brengen met jouw boeken?

Dat het heel makkelijk is om te oordelen. Zolang je niet in de schoenen van een ander staat, weet je helemaal niet of diegene slechte keuzes maakt of niet. Van buitenaf is het heel makkelijk om te zeggen: ‘dit doe je zus of zo’. Maar misschien heeft de ander dat al geprobeerd en werkte het niet. Of heeft diegene nooit geleerd hoe dat moet. Ik denk dat onze maatschappij een stuk fijner zou zijn als we meer begrip (en respect) zouden hebben voor elkaar. Al betekent begrip hebben niet altijd dat je het er mee eens hoeft te zijn😉.

2 gedachten over “Even voorstellen: Roos Hanemaaijer”

 1. Gerda Keurentjes

  Ha Roos
  Leuk om iets over jou en je nieuwe boek te lezen en over je schrijfproces en ontwikkeling. Ik vind het vooral mooi dat je schrijft vanuit je hart.
  Al zouden anderen ook iets over dit thema hebben geschreven, jouw boek is uniek! Mijn respect.
  Veel succes!
  Groetjes van Gerda

 2. Dag Roos,
  Mooi Roos dat jij dit onderwerp bespreekbaar maakt, prachtige titel.
  Leuk ook om meer over jou te lezen en over je schrijfproces.
  Veel succes en plezier daarbij.
  Groetjes, Elly

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven