Rob van Doorn

interview Rob van Doorn en Linda, de makers van Ries en Roos

In april verschijnt het boek “Ries en Roos” geschreven door Rob van Doorn met illustraties van Linda de Wit. Esther interviewt hen.

Kunnen jullie je eerst even voorstellen?

Mijn naam is Linda de Wit. Ik teken al vanaf mijn kindertijd. Mijn schilderijen en tekeningen zijn verhalend, kleurrijk en illustratief. Ik ben lid van Kunstenaarscollectief Artiplu. We werken samen en exposeren jaarlijks. In het verleden heb ik veel muurschilderingen gemaakt, zowel bij particulieren als bedrijven. Ik heb 40 tekeningen gemaakt over de geschiedenis van Nederlands-Indie en deze worden in de maand april/mei 2016 geexposeerd in museum Bronbeek. Hier ben ik heel trots op!

Mijn naam is Rob van Doorn. Ik ben getrouwd met Daphne en we hebben drie kinderen. Esmée (27), Sven (24) en Amber (19). Ik heb een werkverleden in de accountancy, als gemeenteraadslid, vakbondsbestuurder, directeur van een eigen bedrijf en wethouder van Haarlem. Allemaal dingen die ik leuk vond en voor een deel nog doe. Tevens ben ik voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten en voorzitter van het Migrainefonds. Een patiëntenvereniging en een goed doel om het gevecht aan te gaan met een type chronische hersenaandoeningen waaraan meer dan twee miljoen (!) mensen in ons land aan lijden. Gedurende lange tijd heb ik artikelen geschreven over mijn vak  organisatieadviseur. Tevens heb ik in 2009 een boek geschreven over fusies van gemeenten.

Rob van Doorn
Rob van Doorn

Welke boeken zijn al eerder van jou, Rob, verschenen en kan je daar iets meer over vertellen?

In 2013 ben ik begonnen met het schrijven van romans. Mijn debuut was Haarlem Centraal (2014) en daarna verscheen Onmenselijke mensen (2015). Beiden zijn zogenaamde factionthrillers, spannende, maar ook serieuze boeken waarin werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. In het voorjaar van 2016 verschijnt Vunzige spelletjes. Deze drie boeken vormen een trilogie, waarin (oud)wethouder Frits Halen de hoofdrol vervult. Hij strijdt tegen terroristen, wapenhandelaren en corrupte ambtenaren en bestuurders.

Ook in het voorjaar verschijnt Ries en Roos. Ik ben ontzettend trots op dit kinderboek.

Linda, wat zijn eerdere illustratieprojecten waaraan jij hebt meegewerkt?

Ik heb mijn zelf geschreven kinderboek Heksje Kompleksje geillustreerd en in eigen beheer uitgegeven. Dit boek is door vrienden en familie zeer goed ontvangen. Op mijn website www.linda-art.nl staan een aantal tekeningen uit dit boek.

Rob, hoe ben je op het idee gekomen voor het boek “Ries en Roos?”

Lezen bevordert de fantasie. Door een goed boek kun je je eigen wereld helpen creëren. Juist kinderen kunnen ontzettend goed fantaseren en krijgen soms een zetje door een goed boek. Boeken vullen niet alles in, maar geven, wat ik noem, een beetje context. Ries en Roos is een combinatie van ervaringen die wij met onze kinderen hebben meegemaakt en verhalen die we van anderen hebben meegekregen. Het verhaaltje over meester Peter is daar een goed voorbeeld van. Onderwijzer van onze twee oudste kinderen, met ontzettend veel gevoel voor wat voor kinderen belangrijk en interessant is. Maar ook een man die helaas te vroeg uit het leven van onze kinderen verdween door een ongelooflijke pech. Dit verhaal is een eerbetoon aan die man.

Het is een cliché, maar wanneer kinderen de liefde voor lezen ontdekken houden ze dat de rest van hun leven bij zich. En dat is een oneindige verrijking. Ik vind het een genoegen om daar aan bij te mogen dragen.

Rob en Linda, hoe verliep de samenwerking tussen jullie? Waar kennen jullie elkaar van en hoe is het boek ontstaan?

Rob en ik kennen elkaar door een gezamenlijke kennis. Deze mevrouw wist dat Rob iemand zocht om tekeningen te maken bij zijn Ries en Roos verhalen. Ik heb ooit eens een muurschildering bij haar gemaakt en ze dacht gelijk aan mij en heeft Rob met mij in contact gebracht. Ik vond het heel leuk om me in te leven in elk verhaaltje en ik zag de tekeningen gelijk voor me!

 Rob, voor wie is het boek bedoeld? Waarom moest het er komen?

Ries en Roos is bedoeld voor alle kinderen van zes tot en met acht jaar en meer in het bijzonder voor kinderen met een leesachterstand. Het moest er komen, omdat er behoefte is aan kinderboeken over de eigen omgeving. Dingen die vandaag kunnen gebeuren. Dat gevoel van urgentie werd te sterk op het moment dat ik mocht kennismaken met de prachtige creaties van Linda. Een topvrouw die te lang voor het grote publiek verborgen is gebleven.

Wat ben ik vergeten te vragen en wil je nog graag kwijt?

Je bent vergeten te vragen of we blij zijn met Uitgeverij Droomvallei. Het antwoord is simpel: ja, we zijn ontzettend blij met de uitgeverij en vooral met jou, Esther. Wat ben jij een vakvrouw!

Ries en Roos - Rob van Doorn
Ries en Roos – Rob van Doorn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven