zelf je boek uitgeven, selfpublishing, de voor en nadelen, stappenplan om zelf je boek uit te geven

Zelf je boek uitgeven: een gids voor beginnende auteurs

Helaas hebben veel uitgevers een erg volle planning. Dat geldt ook voor mijn uitgeverij, de Droomvallei. Het kost veel tijd en energie om een boek zo goed mogelijk drukklaar te krijgen. Ik vind het vaak ook lastig om boeken af te wijzen, omdat ik heel goed snap dat het belangrijk is voor jou dat jouw boek er is/komt en gelezen wordt. Vandaar mijn cursussen om jou met deze processen te helpen én te steunen! Want dat kan ik (gelukkig) wel.

Een stappenplan met de dingen waarmee ik je kan helpen:

  1. Dit blogartikel lezen tot het einde.
  2. Lid worden van het Droomvallei Clubhuis, een omgeving waar lezers en schrijvers elkaar ontmoeten. Ik kan je daar helpen door bv een boekenclub op te starten voor je en je kan er recensenten zoeken.
  3. In het Droomvallei Clubhuis kan je lid worden van de groep voor auteurs die zelf hun boek publiceren. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Daar vind je een gratis ebook vol tips over hoe je zelf je boek kan uitgeven.
  4. Voor nog meer hup en steun heb ik in het clubhuis verschillende betaalde cursussen en groepen, bijvoorbeeld om je te helpen met het marketingproces. Je kan kiezen voor een lidmaatschap per maand of per jaar.
  5. Je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, waarna je het e-book ontvangt met meer dan 150 tips om jouw boek zonder social media te promoten.

Voor mij is dit Dé manier om (beginnende) auteurs toch te kunnen helpen met hun boek. Want nogmaals: ik snap dat je wilt dat jou boek er komt en zó kan je daarvoor zorgen! Ik hoop dus echt dat je er wat aan hebt! En nee, ik wil geen selfpublishing-uitgever worden, maar wel hulp bieden in uitgeefland.

E-boek 150x promotie zonder social media

Ik schrijf me in voor het gratis E-boek

Stuur mij het gratis E-boek "150 manieren om mijn boek te promoten zonder social media"


 

Zelf je boek uitgeven: een stapsgewijze gids voor beginnende auteurs

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om zelf je boek uit te geven. In dit artikel staat beschreven waarom en wanneer het zinvol kan zijn om zelf je boek uit te geven.

Waarom zelf uitgeven?

  1. Volledige controle: Als je ervoor kiest om zelf je boek uit te geven, behoud je volledige controle over het boek. Je bepaalt zelf de inhoud, vormgeving en marketing van het boek. Hierdoor kun je het boek precies zo maken als je voor ogen had en de lezer een unieke leeservaring bieden.
  2. Hogere royalty’s: Als je je boek zelf uitgeeft, ontvang je over het algemeen een hoger percentage aan royalty’s dan wanneer je het boek via een traditionele uitgeverij zou uitgeven. Hierdoor kun je meer verdienen aan de verkoop van het boek en sneller je investering terugverdienen.
  3. Sneller publiceren: Bij traditionele uitgeverijen kan het soms lang duren voordat je boek daadwerkelijk wordt gepubliceerd. Als je zelf je boek uitgeeft, kun je het proces versnellen en het boek sneller publiceren. Dit kan vooral belangrijk zijn als je een boek schrijft over een onderwerp dat snel verandert, zoals een actualiteitenboek.
  4. Flexibiliteit: Als je zelf je boek uitgeeft, ben je flexibeler in het aanpassen van de inhoud en marketing van het boek. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijker een herdruk uitbrengen of het boek in verschillende formaten of talen publiceren.
  5. Eigen platform: Door zelf je boek uit te geven, bouw je tegelijkertijd aan je eigen platform en publiek. Hierdoor kun je een lezerspubliek opbouwen dat geïnteresseerd is in jouw specifieke onderwerp of genre. Dit kan je helpen bij het promoten van toekomstige boeken of bij het opzetten van een business rondom je boek.

Lid worden van het Droomvallei Clubhuis, een omgeving waar lezers en schrijvers elkaar ontmoeten. Ik kan je daar helpen door bv een boekenclub op te starten voor je en je kan er recensenten zoeken. In het Droomvallei Clubhuis kan je lid worden van de groep voor auteurs die zelf hun boek publiceren. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Daar vind je een gratis ebook vol tips over hoe je zelf je boek kan uitgeven. Voor nog meer hup en steun heb ik in het clubhuis verschillende betaalde cursussen en groepen, bijvoorbeeld om je te helpen met het marketingproces. Je kan kiezen voor een lidmaatschap per maand of per jaar. Je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, waarna je het e-book ontvangt met meer dan 150 tips om jouw boek zonder social media te promoten.

Wanneer zelf uitgeven?

  1. Het boek past niet bij een traditionele uitgeverij: Als je een boek hebt geschreven dat niet in een bepaald genre past of waarvan je denkt dat het moeilijk te verkopen zal zijn bij traditionele uitgeverijen, kan het zinvol zijn om zelf je boek uit te geven.
  2. Persoonlijke uitdaging: Voor sommige schrijvers is het uitgeven van hun eigen boek een persoonlijke uitdaging. Door zelf het publicatieproces te doorlopen, kunnen ze hun vaardigheden als auteur, marketeer en uitgever ontwikkelen.
  3. Kleinere doelgroep: Als je een boek hebt geschreven voor een kleinere doelgroep, kan het lastig zijn om een traditionele uitgeverij te vinden die bereid is het boek uit te geven. Door zelf je boek uit te geven, kun je het boek toch op de markt brengen en de doelgroep bereiken.
  4. Commerciële potentie: Als je een boek hebt geschreven dat commercieel potentieel heeft, kan het zinvol zijn om zelf je boek uit te geven.
  5. Ervaring: Voor sommige schrijvers is het zelf uitgeven van hun boek een waardevolle ervaring. Ze kunnen hierdoor meer leren over het publicatieproces en dit meenemen in toekomstige publicaties.
  6. Uniekheid: Als je een boek hebt geschreven dat uniek is en niet past binnen de huidige trends in de boekenindustrie, kan het zinvol zijn om zelf je boek uit te geven. Door zelf het boek uit te geven, kun je ervoor zorgen dat het boek de aandacht krijgt die het verdient.
  7. Geen zin in onderhandelingen: Als je geen zin hebt in onderhandelingen met traditionele uitgeverijen over royalty’s, marketingplannen en publicatiedata, kan het zinvol zijn om zelf je boek uit te geven. Hierdoor heb je volledige controle over het proces en hoef je geen rekening te houden met de wensen en eisen van anderen.

De nadelen van zelf uitgeven

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat het zelf uitgeven van een boek ook nadelen met zich mee kan brengen. Zo moet je bijvoorbeeld zelf investeren in de productie van het boek, zoals het ontwerp van de cover en de opmaak van het binnenwerk. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de marketing en promotie van het boek, wat veel tijd en energie kan kosten. Bovendien kan het lastig zijn om het boek onder de aandacht te brengen van boekhandels en bibliotheken, omdat deze vaak werken met traditionele uitgeverijen.

Zelf je boek uitgeven kan een goede keuze zijn als je volledige controle wilt hebben over het publicatieproces, hogere royalty’s wilt verdienen en sneller wilt publiceren. Het kan ook een goede keuze zijn als je boek niet past bij traditionele uitgeverijen, als je een kleinere doelgroep hebt of als je het zelf uitgeven van een boek als persoonlijke uitdaging ziet. Het is wel belangrijk om te realiseren dat zelf uitgeven ook nadelen met zich mee kan brengen en dat het veel tijd en energie kan kosten om het boek onder de aandacht te brengen bij de doelgroep.

  1. Kosten: Als je zelf je boek uitgeeft, moet je zelf alle kosten dragen die normaal gesproken door een traditionele uitgeverij worden betaald. Dit omvat bijvoorbeeld de kosten van het ontwerp van de cover en de opmaak van het binnenwerk, evenals de kosten van het drukken en distribueren van het boek.
  2. Marketing en promotie: Als je zelf je boek uitgeeft, ben je zelf verantwoordelijk voor de marketing en promotie van het boek. Dit kan veel tijd en energie kosten en kan ook vereisen dat je geld investeert in advertenties, promotiemateriaal en andere marketingmiddelen.
  3. Geen distributienetwerk: Als je zelf je boek uitgeeft, heb je niet automatisch toegang tot het distributienetwerk van traditionele uitgeverijen. Dit betekent dat het moeilijker kan zijn om het boek te verspreiden naar boekhandels en bibliotheken, die vaak werken met traditionele uitgeverijen.
  4. Minder legitimiteit: Sommige lezers en critici beschouwen zelf uitgegeven boeken als minder legitiem dan boeken die zijn uitgegeven door traditionele uitgeverijen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de perceptie van het boek en de auteur.
  5. Beperkte kansen op recensies en prijzen: Zelf uitgegeven boeken hebben over het algemeen minder kans om te worden beoordeeld door professionele recensenten en minder kans om literaire prijzen te winnen. Dit kan de zichtbaarheid en legitimiteit van het boek en de auteur beperken.

Daarbij is het ook belangrijk om te beseffen dat niet elk boek geschikt is om zelf uitgegeven te worden. Boeken die bijvoorbeeld een grote doelgroep hebben, een sterke commerciële waarde hebben of bij traditionele uitgeverijen in de smaak vallen, zijn wellicht beter geschikt voor publicatie via een traditionele uitgeverij.

Daarnaast kan het zelf uitgeven van een boek ook meer verantwoordelijkheden met zich meebrengen dan bij een traditionele uitgeverij. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen voor een goede redactie, opmaak en coverdesign van het boek om de kwaliteit van het eindproduct te garanderen. Dit kan ook betekenen dat je zelf meer tijd en moeite moet steken in het perfectioneren van je boek.

Ten slotte is het belangrijk om te beseffen dat het zelf uitgeven van een boek niet betekent dat je in je eentje moet werken. Er zijn tal van professionele diensten beschikbaar, zoals redactie, vormgeving en marketing, die je kunnen helpen bij het publiceren van je boek. Het is daarom verstandig om te overwegen om samen te werken met experts op deze gebieden om zo de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen en de kansen op succes te vergroten.

Hoe ik jou als uitgever kan helpen

Ik herhaal het nog maar een keer:

  1. Lid worden van het Droomvallei Clubhuis, een omgeving waar lezers en schrijvers elkaar ontmoeten. Ik kan je daar helpen door bv een boekenclub op te starten voor je en je kan er recensenten zoeken.
  2. In het Droomvallei Clubhuis kan je lid worden van de groep voor auteurs die zelf hun boek publiceren. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Daar vind je een gratis ebook vol tips over hoe je zelf je boek kan uitgeven.
  3. Voor nog meer hup en steun heb ik in het clubhuis verschillende betaalde cursussen en groepen, bijvoorbeeld om je te helpen met het marketingproces. Je kan kiezen voor een lidmaatschap per maand of per jaar.
  4. Je inschrijven voor mijn nieuwsbrief, waarna je het e-book ontvangt met meer dan 150 tips om jouw boek zonder social media te promoten.

Veel plezier en succes met jouw boek!

Esther van der Ham, uitgever, auteur en illustrator bij de Droomvallei

2 gedachten over “Zelf je boek uitgeven: een gids voor beginnende auteurs”

    1. Hoi Bettina, In het blog kan je veel informatie vinden over het schrijven, publiceren en promoten van je blog. Ik hoop dat je daar wat aan hebt. Groetjes Esther

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven