Roos en Kris, sprookjeskookboek

Interview illustrator Githa Schrijver (Roos en Kris)

Op 22 november 2015 verscheen het sprookjeskookboek “Roos en Kris” geschreven door Corinne Hamoen (*). De prachtige en fantasievolle illustraties zijn gemaakt door Githa Schrijver. Hier een interview met haar, Esther stelde de vragen.

Kan je iets over jezelf vertellen?
Na mijn studie illustratie aan het CABK ArtEZ in Kampen/Zwolle ben ik in Zwolle gaan wonen. Sinds ik daar een heel mooi appartement heb, werk ik vanuit huis. Inmiddels ben ik al een jaar fulltime als illustrator werkzaam. Daarvoor had ik bijbaantjes om rond te komen.

Hoe vaak lees jij een boek?
Dat wisselt enorm. Als het boek fantastisch is, neem ik die het liefst overal mee naartoe, maar soms lees ik een half jaar niet.

Wat is jouw favoriete kinderboek en waarom?
Schijnbewegingen van Floortje Zwigtman. Elke keer als ik het boek pakte om te gaan lezen, betrapte ik mezelf op een verheugde big smile. Floortje Zwigtman weet heel boeiend en nauwkeurig het leven van een jongen in de 19e eeuw neer te zetten, je ervaart de tijdgeest zonder moeite. Ik word heel boos van liefde die verboden wordt (dat overkomt de homoseksuele hoofdpersoon), omdat liefde het mooiste is wat er bestaat. Waarom zou je andere mensen daarvan weerhouden?

Waarom illustreer je?
Ik wil niks anders. Vaak vind ik dat er teveel gepraat wordt. Terwijl je met illustraties zoveel kan: verhalen vertellen, emoties weergeven en oproepen, ingewikkelde zaken uitleggen, aandacht trekken, fantasie oproepen, verrassen, choqueren, vertederen.

Boekpresentatie Roos en Kris

Let jij bij het kopen of lezen van een boek extra op de illustraties?
Ja! Het verhaal op de achterkant is soms zelfs minder van belang.

Laat je je inspireren door andere illustratoren?
Steeds meer. In het begin vond ik het heel belangrijk om ‘puur’ te zijn, dat het helemaal alleen maar uit mij voortkomt. Nu vind ik dat puurheid en inspiratie uit andermans werk halen naast elkaar kunnen bestaan.

Wie is jouw grote voorbeeld?
Ik geloof niet in grote voorbeelden. Ik vind het zonde om je te laten leiden door 1 voorbeeld. Er wordt zoveel moois gemaakt.

Je kreeg de verhalen van Corinne, kan je iets vertellen over de weg van verhaal tot illustratie?
Eerst lees ik alle verhalen zoals ik een boek zou lezen, omdat ik het belangrijk vind om er heel open in te gaan en om overzicht te krijgen. Dan maak ik een plan, hoeveel illustraties heeft het boek nodig en hoeveel per verhaal, want dat moet wel goed verdeeld zijn. Per verhaal filter ik eruit wat ik de belangrijkste momenten vind en daar maak ik een schets bij. Tijdens het schetsen zoek ik naar eenheid verzin ik er ook ter plekke dingen bij. Zoals de krab die Roos helpt met het haar van Safira, die moest gewoon een snor hebben. Van mevrouw Sitroen wist ik dat ze kleurrijke kleren had en een bril en hoedje. Vervolgens vind ik het fantastisch om haar tot leven te wekken met roze pantoffels en een boblijn.

Met welk personage voel je de meeste verwantschap en waarom?
Juliana. Ik zou me ook graag minder laten leiden door angsten. En ik heb net als Juliana hoogtevrees, haha.

sprookjeskookboek Roos en Kris door Corinne Hamoen
sprookjeskookboek Roos en Kris door Corinne Hamoen

Dit sprookjeskookboek is bedoeld om samen uit te lezen en samen uit te koken. Elk verhaal heeft een onderliggend thema zoals pesten, anders zijn en faalangst. In sprookjes kan alles en mag alles. Ben je soms verdrietig, onzeker of bang? Verzin je eigen sprookje en maak je dromen waar.

(*) De verkoop van Het sprookjeskookboek “Roos en Kris” is eind mei 2020 gestopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven