Onbeperkt gelukkig met een beperking

Interview met Miriam over haar boek ‘onbeperkt gelukkig met een beperking’.

Miriam Dubbeldam-Druijff schreef een boek dat deze week is uitgekomen; Onbeperkt gelukkig met een beperking. Wij stelden een paar vragen aan Miriam waar ze uitgebreid antwoord op gaf. Miriam heeft coaching gehad bij Jolanda Pikkaart, dé kleurrijke schrijfcoach. Ook haar stelden we een paar vragen.

Onbeperkt gelukkig met een beperking

Miriam

Miriam, vertel eens iets over jezelf?
Mijn naam is Miriam Dubbeldam-Druijff. Ik ben geboren met spina bifida.
Ik laat me absoluut niet remmen door mijn beperking en heb de instelling dat ik dingen kan die een ander (zonder beperking) niet kan.

Waarom wilde je een boek schrijven?
Mijn grootste passie is al van kleins af aan schrijven. Als kind schreef ik al kortere verhalen en mijn jeugddroom is altijd al geweest om schrijfster te worden. En een boek van mezelf in de boekhandel te laten verkrijgen.

Hoe is het idee ontstaan om een boek te schrijven over jezelf?
Ik heb voor dit boek al twee boeken uitgebracht in eigen beheer. Dit was uiteraard leuk, maar gaf me niet het ultieme gevoel van schrijfster zijn. En hierdoor waren mijn boeken ook niet echt te verkrijgen in de boekhandel. Ik wilde dus eigenlijk meer.

Je hebt coaching gehad bij dé kleurrijke schrijfcoach Jolanda Pikkaart. Hoe verliep dat?
Op een gegeven moment kwam ik via Facebook in contact met Jolanda Pikkaart en heb ik in eerste instantie een challenge bij haar gedaan. Dit beviel van beide kanten goed en aan het eind gaf ze aan om voor een paar (als ik me niet vergis) mensen 1-op-1 coaching te willen geven. Na overleg met mijn man heb ik meerdere keren met Jolanda heen en weer gemaild en gebeld. Uiteindelijk heb ik besloten het te doen. We hebben veel contact gehad via e-mail, maar ook telefonisch en Jolanda is ook bij mij geweest. Door mijn beperking was het praktischer dat Jolanda bij mij kwam. Ook heb je een leeromgeving met allerlei lessen die je dan kon/moest invullen en naar Jolanda moest mailen. Zij geeft er dan feedback op. Ook heb ik erg veel feedback gekregen op mijn manuscript, wat soms erg moeilijk, maar vooral heel fijn was.

Wat heb je concreet geleerd van Jolanda?
Sowieso veel beter en krachtiger schrijven en het vermijden van tangconstructies waar ik een kei in was die te schrijven. Over de ideale lezer en het schrijven van plots. Ik deed daarvoor eigenlijk maar wat.

Je hebt al eerder twee boeken in eigen beheer hebt uitgegeven. Waar gaan die boeken over en waar zijn ze te bestellen?
Beide boeken gaan ook over mezelf, maar in de eerste (Milly) staan ook veel verzonnen stukken om er een verhaal van te maken. Mijn tweede boek gaat over mijn ziekbedperiode van vijf maanden en hoe ik vanuit die periode weer beter werd. Het boek heet “Hoe Miriam is gekomen tot wie ze nu is na vijf maanden ziekbed”. Ze zijn als het goed is beide te bestellen bij boekscout.nl en anders bij mij.

Waarom wilde je je boek nu bij een uitgeverij uitgeven? Hoe ben je bij Droomvallei Uitgeverij terechtgekomen?
Zoals ik al aangaf, gaf het in eigen beheer een boek uitgeven niet het gevoel wat ik als droom had. Via Facebook en Jolanda ben ik bij Esther en daardoor bij Droomvallei Uitgeverij terechtgekomen. Wat een geluksgevoel geeft me dat! En wat ben ik in een warm bad terechtgekomen bij Droomvallei Uitgeverij. Echt geweldig.

Binnenkort – 20 oktober 2018 –  houd jij je boekpresentatie. Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten wat je gaat vertellen/doen?
Ik ga sowieso mijn boek vieren en boeken signeren en er is een kans, maar dat is nog niet helemaal zeker, dat ik ter plekke ook geïnterviewd zal worden.

Wat hoop je met je boek te bereiken?
Ik hoop heel erg dat er door mijn boek anders (normaler) gekeken wordt naar mensen met een handicap en dat er minder ge- en veroordeeld wordt. Nu gebeurt het nog te vaak dat als ik bijvoorbeeld met mijn moeder ga winkelen, dat er dan aan mijn moeder gevraagd wordt wat ik wil of dat er tegen mijn moeder gezegd wordt hoeveel iets kost. Ook gebeurt het erg vaak dat een klein kind naar me toe komt en vraagt “mevrouw wat heeft u”? Zulke vragen vind ik juist leuk, maar dan worden ze door ouders weggetrokken met de woorden “Dat moet je niet doen, dat is zielig”. Ik erger me daar gruwelijk aan, want ik ben veel, maar pertinent niet zielig.

Jolanda

Jolanda, jij bent dé kleurrijke schrijfcoach. Jij wilt boeken schrijven die mensen raken en aanzetten tot positieve actie. En anderen helpen hetzelfde te doen. Jij hebt Miriam geholpen bij haar boek. Hoe ben jij met Miriam in contact gekomen?
Miriam deed mee aan een challenge over de opzet van je boek. Na afloop vroeg Miriam mij of ik contact met haar op wilde nemen. Ze wilde een boek schrijven. Ik heb haar geholpen met allerlei punten om het boek op een hoger niveau te brengen, denk bijvoorbeeld aan de structuur, de schrijfstijl, hoofdstukindeling, etc. Maar wel op een manier dat het bij de auteur zelf past.

Wat waardeer je in Miriam?
Ik ben hartstikke trots op Miriam. Zij doet het gewoon! Veel mensen dromen ervan om een boek te schrijven, maar ze doen het niet. Ze hebben allerlei excuses om het toch niet te doen. En Miriam, die misschien wel een excuus heeft om het niet te doen, zet alles aan de kant en ze doet het gewoon! En daar mag ze echt trots op zijn!

Heb je nog een wens voor Miriam?
Dat je nog heel lang mag blijven schrijven, Miriam! Want dat is je grootste hobby!

 

Ben jij ook zo benieuwd naar het boek? Je kunt het hier bestellen!

 

2 gedachten over “Interview met Miriam over haar boek ‘onbeperkt gelukkig met een beperking’.”

  1. Aleida van der kuij

    Graag zou ik het derde boek ook in mijn bezit hebben. .zou Mirjam dat ook voor mij kunnen signeren?
    Heb een Raborekening in Holland, dus geen probleem
    Ik heb zo’n respekt voor haar, zo’n doorzetster. Kan iemand haar niet voordragen dij een praat/ interview programmaanderen , Max or Jeroen Pauw. Zou zo inspirerend zijn voor haar en vele anderen. Dank u

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven