Interview met Roos Boum, auteur oa bij Droomvallei Uitgeverij

De volgende auteur van Droomvallei Uitgeverij die aan de beurt is om geïnterviewd te worden is bestsellerauteur Roos Boum. Toen Roos een jaar of elf was, schreef ze haar eerste ‘boek’. Bij de bibliotheek kon je een lege pocket ophalen en daarin mocht je je verhaal schrijven. Gewoon met pen. Roos schreef over een meisje dat in Nederland woonde, maar weg wilde. Naar het zuiden van Europa, alleen met haar vader.

Eigenlijk was dat een verwerkingsrelaas …
Roos: ‘Toen ik in Zuid-Frankrijk ben gaan wonen, ontdekte ik de waarheid over mijn jeugd die werd gedomineerd door kindermishandeling door Münchhausen by proxy. Ik heb altijd geschreven: van artikelen voor clubbladen tot blogs en dagboeken. Maar in Zuid-Frankrijk schreef ik mijn eerste echte boek: Valse salie.’ Valse salie werd een bestseller.

Door het schrijven heeft Roos veel mooie en creatieve mensen leren kennen. Ook hoopt ze mensen met haar boeken te kunnen helpen. Voor haarzelf was het schrijven een ontplooiing: ‘Na een onafgeronde havo-opleiding en na het schrijven van Valse salie bleek ik nog wel wat lesjes Nederlands nodig te hebben,’ aldus Roos.

Roos blijft zichzelf ontplooien. Zo heeft ze dit jaar aan zoveel mogelijk schrijfwedstrijden deelgenomen.
Roos:’Ik was allergisch voor iets moeten. Als ik over een bepaald thema moest schrijven, voelde ik me meteen beperkt. Maar in 2012 las ik over de Azra-wedstrijd met het thema ‘Vallende bladeren’ en dat sprak me wel aan. Ik schreef een verhaal en belandde op het erepodium. Door deze ervaring verdween mijn allergie voor moeten.’

Roos had nog een reden om dit jaar aan zoveel mogelijk wedstrijden mee te doen.
‘Ik begon na de zoveelste afwijzing van een uitgever aan mezelf te twijfelen en legde mezelf op om in heel 2013 aan schrijfwedstrijden mee te doen. Als ik niet zou winnen, werd het tijd voor schrijfcursussen.’
Maar Roos had een succesvol schrijfjaar: bij iets minder dan de helft van haar 55 inzendingen behoorde ze tot de genomineerden of belandde ze op het erepodium.

Plukplanten voor als de Pleuris uitPreekt
Plukplanten voor als de Pleuris uitPreekt

Bij Droomvallei Uitgeverij verscheen ‘PlukPlanten voor als de Pleuris uitPreekt’.
‘Een heerlijk project,’ aldus Roos. ‘Het is echt een boek met humor. Het boek wordt voor de lezer ‘op maat gemaakt’. Ik spreek tot de lezer en zijn/haar naam komt twintig keer in het boek voor. Hij/Zij kan ook een opdracht verzinnen die in het boek wordt afgedrukt.’

Via Twitter kwam Roos in contact met Esther van der Ham. Ze heeft Esthers voorleesinkleurboeken proefgelezen en toen ze zelf daarna een oproep deed voor de RBR’s (Roos Boum Representatives) meldde Esther zich aan.

‘PlukPlanten voor als de Pleuris uitPreekt’ past in het fonds van Droomvallei Uitgeverij. Het gaat over de natuur en is een apart en creatief project. Het klikte meteen.

In februari 2014 verschijnt er weer een boek van Roos bij Droomvallei Uitgeverij: ‘Het verborgen paleis van Narada’.

Ontwerp de kaft voor het nieuwe boek van Roos Boum bij Droomvallei Uitgeverij
Ontwerp de kaft voor het nieuwe boek van Roos Boum bij Droomvallei Uitgeverij

Dit is een jeugdboek (12 -15 jaar) dat Roos samen met vier jongens en meiden heeft geschreven. Behalve dit bijzondere feit komen er ook een aantal controversiële onderwerpen aan bod als reïncarnatie en voorspellende dromen.

Bovendien is deze jeugdroman een Two-way-boek, aldus Roos Boum: ‘Geïnspireerd op de textadventure-computergames van eind jaren zeventig op de eerste homecomputers; de lezer kan niet alleen de afloop van het verhaal bepalen, maar op meerdere plekken in het boek zelf kiezen welke hoofdpersoon hij/zij zal volgen.’

Droomvallei Uitgeverij schrijft een wedstrijd uit voor deelnemers van 12 tot 18 jaar om de kaft te ontwerpen. De ontwerpen kunnen ingediend worden tot en met 31 december 2013.

Voor de wedstrijdvoorwaarden, kijk op: www.HetVerborgenPaleisVanNarada.nl

Inspiratie heeft Roos meer dan genoeg: ‘Eigenlijk is alles in het leven en om me heen het waard om over te schrijven. Een groot probleem want ik heb maar twee handen en er gaan helaas nog steeds maar zeven dagen in een week …’

© Elsbeth de Jager

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven