Clara Trilogie; een interview met auteurs Tiny Fisscher en Pieter Feller

Een interview met Tiny Fisscher en Pieter Feller; auteurs van de Clara-Trilogie

Clara deel 3 verschijnt deze maand en daarmee is de trilogie over dit eigenzinnige meisje dat je zomaar in je hart sluit afgerond. Reden te meer om de auteurs Tiny Fisscher en Pieter Feller een paar vragen te stellen.

Hoe is het idee ontstaan om deze trilogie over Clara te schrijven?

Dat ontstond nadat ik (Tiny) Kees de jongen had hertaald, met Pieter als redacteur/co-auteur, en we erachter kwamen dat er geen boeken waren over meisjes in die tijd. Je had Kees de jongen, Kruimeltje, Ciske de rat, et cetera, maar waar waren de meisjes? Met de Claratrilogie hebben wij dat gat opgevuld.

Vertel eens in het kort iets over jezelf Tiny?

Ik heb mezelf altijd een manusje-van-alles genoemd. Ik heb veel verschillende beroepen gedaan, en ook als schrijfster ben ik nogal divers. De laatste jaren ben ik me steeds meer gaan focussen op schrijven, met daarnaast diverse lesgeefactiviteiten binnen het basisonderwijs. Ik ben nogal een wispelturig en ongeduldig mens, maar naarmate ik ouder word, weet ik dat beter te hanteren. Ik vind die eigenschappen in wezen ook niet negatief. Ze kunnen ook energie en daadkracht opwekken.

Clara

Bestel hier Clara

Vertel eens in het kort iets over jezelf Pieter?

Ik ben een man met brede interesses en die kun je ook terugvinden in de boeken die ik maak. Boeken voor kleuters, basisschoolkinderen, Young Adult en zelfs voor volwassenen. Ik probeer maatschappelijk geëngageerd te zijn, zonder dat dit in de boeken drammerig of opvallend overkomt. Ik vind het ontzettend leuk om plots voor verhalen te bedenken. Ideeën heb ik altijd genoeg. Het schrijven van de verhalen vind ik het allerleukst. Daarna moet de stofkam er nog eens door en dat vind ik veel minder leuk. Wat dat betreft vullen Tiny en ik elkaar perfect aan, want finetunen, zoals zij dat noemt, vindt zij juist leuk en daar is ze ook beter in.

Vertel eens in het kort wie Clara is?

Clara is een meisje met een kop erop, wat wil zeggen dat ze zich niet met kluitjes in het riet laat sturen. We kunnen spreken van een feministe in de dop, die zich niet op haar kop laat zitten en die weet wat ze wil. In die jaren waren vrouwen nog behoorlijk ondergeschikt aan de man, met vaste rolpatronen, en dat vindt Clara stom. Zij wil haar eigen leven en haar eigen toekomst bepalen. Tegelijkertijd weet ze dat dat niet altijd kan, en ze zich ook aan moet passen. Dat levert nogal eens innerlijke conflicten op. Clara is ook sociaalvoelend en kan slecht tegen onrecht. Ze neemt het dus niet alleen voor zichzelf op, maar ook voor anderen.

 

Jullie hebben de serie samen geschreven. Geef ons eens een kijkje in jullie samenwerking? Hoe hebben jullie de taken verdeeld? Wie heeft wat geschreven?

Over het algemeen verzin ik (Pieter) de grove verhaallijn, en zet de hoofdstukken op. Tiny kijkt daar dan kritisch naar en gaat aan de slag met veranderingen en verbeteringen, en ze vult de boel op. Dan gaat het hoofdstuk terug naar mij, et cetera. Soms kaatsen we een hoofdstuk wel tien keer naar elkaar terug, voordat we tevreden zijn, soms is het in een paar keer gepiept. Dan het volgende hoofdstuk. Als het boek af is, gaan we daar ook nog een aantal keren heel kritisch doorheen. Research naar die tijd hebben we een beetje om de beurt gedaan (Tiny meer dan ik), of net hoe het uitkwam, of wie daar op dat moment zin in had. Onze samenwerking is vanaf het begin af aan heel organisch gegaan, en we hadden al een paar boeken samen geschreven voordat we elkaar daadwerkelijk live ontmoetten. Heel bijzonder. Bij een samenwerking die zo intens is, moet je wel je ego grotendeels kunnen wegcijferen. Soms werden hele stukken door de ander afgekeurd en er waren ook wel eens heftige discussies over wat er wel of niet in het boek paste. Maar we hebben de boel nooit op de spits gedreven en zijn altijd naar elkaar blijven luisteren. Soms moest de een iets slikken en soms de ander.

Clara het krantenmeisje

Bestel hier Clara het krantenmeisje

Hoe gaat een samenwerking met een illustrator in zijn werk?

Natascha Stenvert heeft de prachtige covers gemaakt, die heel goed bij de sfeer van de boeken passen. Over haar allereerste voorstel waren we meteen verrukt. Daarna ging het alleen nog om kleine dingen die aangepast moesten worden. Ook die samenwerking verliep heel organisch, als vanzelf. Heel fijn.

De trilogie is nu afgerond. Hoe kijken jullie hierop terug?

Tiny: ik ben ongelofelijk trots op deze serie en ik heb er met veel plezier aan gewerkt. Er zijn ook onnoemelijk veel chatgesprekken geweest om te overleggen. Messenger was onze vergaderkamer.
Pieter: ik ben dat helemaal met Tiny eens. Ik ben ook supertrots op de trilogie. Gelukkig zijn er grote fans van de boeken, maar we vinden het jammer dat de trilogie nog geen groot bereik heeft in Nederland, terwijl hij juist gelezen kan worden door mensen van alle leeftijden. Het enige wat dus aan ons geluk ontbreekt, is een bredere erkenning. Hoewel we al blij waren met een nominatie op de longlist van de Thea Beckmanprijs.

Clara zet door

Bestel hier Clara zet door

Vul aan: Je moet de boeken van Clara zeker gelezen hebben, omdat …

… omdat ze een heel goed beeld geven van het leven ruim een eeuw geleden en omdat Clara een meisje is om in je hart te sluiten.  Ook al speelt het verhaal zich meer dan een eeuw geleden af, zullen kinderen én volwassenen zich met haar kunnen identificeren, want de idealen waar ze voor staat, zijn nog steeds actueel.

Kunnen we in de komende tijd nog meer prachtige boeken van jullie verwachten?

Tiny: Voorlopig hebben we het te druk met onze eigen projecten, maar wie weet wat de toekomst brengt.
Pieter: We hebben nu zeven boeken samen geschreven en zijn inderdaad met eigen projecten bezig. Wel blijven we elkaar steunen en adviseren als dat nodig is. Geen idee wat er in de toekomst nog gebeurt. Zeg nooit nooit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven