jamil & Jamila

Jamil & Jamila 3: de reis

jamil & Jamila

Elsbeth de Jager en ik hebben al heel wat meegemaakt rondom de boekenserie Jamil & Jamila. Deze boeken beschrijven het leven van twee kinderen in het Syrische vluchtelingenkamp Bab as Salaam, gelegen bij de Turkse grens en Killis. In november 2014 brachten we de boeken naar Syrische (wees) scholen in het Turkse grensgebied, een reis die grote indruk op ons maakte.

Er is momenteel in Nederland veel te doen om vluchtelingen. De voor- en tegenstanders van het opvangen en asiel verlenen staan lijnrecht tegenover elkaar. Moeten ze hierheen komen, kunnen ze niet daar blijven, waarom komen ze eigenlijk horen we vaak. Als je je in de situatie verdiept, zie je dat de omstandigheden in de kampen erg slecht zijn. De mensen wonen al jaren in tenten. In de zomer is het bloedheet, in de winter ijskoud en in de herfst en lente staat de boek onder water. Kamperen is best leuk, voor een paar weken, dan houdt het wel op. Maar niet voor hen.

Na lang tobben maken ze de keuze: we gaan op reis. Naar een plaats waar betere leefomstandigheden zijn. Op reis naar een beter leven. Hoe? Daarover gaat het derde deel van Jamil & Jamila. Eén van die twee achtjarige kinderen gaat de reis maken. Wie en waarom? Dat lees je in deel 3.

Elsbeth en ik doen veel onderzoek voordat we een letter of potloodpunt op het papier zetten. We willen zeker weten dat wat wij schrijven of illustreren, klopt. De boeken zijn dan ook gebaseerd op waargebeurde verhalen. Verhalen die we via via hebben gehoord, maar de meeste verhalen die we rechtstreeks hebben meegekregen van de betrokkenen: volwassenen op de vlucht of kinderen in de bezochte (wees)scholen aan de Turkse grens.

Voor het derde deel gaan we op reis. We gaan een reis maken door de Balkan: Van Lesbos naar Macedonië. We gaan de reis maken die de vluchtelingen ook volgen. Om te kunnen schrijven over hoe het is, waar ze kunnen overnachten, hoe het is op de boot, hoe het voelt en ruikt, hoe de omstandigheden zijn (nu in de winter is het erg koud). We vertrekken op 7 februari, de vrijdag erna komen we terug. We nemen vrijwel niets mee, alleen een rugzak in de  handbagage. Uiteraard zal de reis weer via het blog te volgen zijn, als we tenminste internet hebben.

Wil je de kinderen in een vluchtelingenkamp steunen? Dat kan! Koop dan een boek Jamil & Jamila. Voor elk boek dat verkocht wordt, zorgt Droomvallei Uitgeverij dat de kinderen in het kamp een boek krijgen. We gaan die boeken later dit jaar naar vluchtelingenkampen brengen in Libanon. De boeken helpen de kinderen met het verwerken van hun trauma’s. Het zijn kleine dingen die we doen, maar alle kleine beetjes helpen.

Meer luisteren? Een lang interview met Esther van der Ham

Tekst: Esther van der Ham
Zij is eigenaar van Droomvallei Uitgverij. Zij schrijft en illustreert zelf ook regelmatig kinderboeken.

Jamil en Jamila
Jamil en Jamila

1 gedachte over “Jamil & Jamila 3: de reis”

  1. Pingback: ppo medical

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven