Libanon dag vier: missie geslaagd

Esther in gesprek met hulporganisatie Salam

Zo zo blij! Voordat we naar Libanon gingen hadden we een wens of doel voor deze reis. Natuurlijk het boek maken vanuit de kinderen. Dat doel is niet behaald trouwens. Is dat erg? Nee. Ik wilde graag iets anders waarover Oscar en ik al in gesprek waren sinds onze vorige reis naar Libanon: een magazine voor en door de kinderen. Zij maken de foto’s en leveren de teksten. Ik vul het aan met verhalen en kleurplaten en puzzels, kleine leerdingen, illustraties enz. In Libanon laten drukken en verspreiden maar. Oscar en ik spraken diverse hulporganisaties. Salam was precies naar dit op zoek.

Ze hebben een schoolbus die de kampen afrijdt. In de bus liggen tablads. De kinderen hebben cursus journalistiek en fotografie gehad en kunnen zo het geleerde in de praktijk brengen en zich aan de wereld laten zien. Gelukkig wordt er heel hard gewerkt door lokale organisaties om het onderwijs op poten te krijgen en ik ben blij daar een kleine bijdrage aan te kunnen leveren. De organisatie gaat een proposal schrijven om eea vast te leggen en officieel te maken. Het was de bedoeling dat ik met de schoolbus mee zou gaan om te tekenen met de kinderen. Helaas reed de bus niet … Zo gaat dat.

Wij gingen verder naar Sidon/Saida aan de Middellandse zee. We reden er door de bergen naartoe met af en toe erg slechte wegen. Ons hotel ligt aan de rand van de Souk.  Lekker levendig en erg mooi.

We zijn naar het museum geweest waar de resten van de gevechten met Israël te vinden zijn van 1985 en 2005. Dat ligt een uur van Sidon af, hoog in de bergen. Libanon had toendertijd geen wapens, de Hezbollah wel dus die hebben ingegrepen. Er zijn veel bommen, geweren en loopgraven te zien daar.

Complexe situatie hier hoor, dat realiseer ik me eens te meer nu ik hier ben. Libanon en Israël (of bezet Palestina zoals mijn reisgenoot het noemt) zijn nog altijd in oorlog met elkaar … We hebben er heel wat discussies en gesprekken over.

Indrukwekkend is het zeker en helaas is ook deze situatie nog lang niet opgelost …

 

19.45. De zon gaat onder. De imam reciteert een vers uit de koran. Opletten met oversteken want de auto’s rijden nog harder dan anders. De zon gaat onder: iftar. Zij die vasten mogen eindelijk eten.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven