Mindmap voor het schrijven van een boek

Mindmap voor jouw boek

Er komen veel berichten van auteurs binnen in mijn mailbox met vragen over hun boek, bijvoorbeeld hoe je een goed verhaal schrijft. Of, als ze vastzitten, hoe ze verder moeten gaan met hun verhaal.

Zelf ben ik dol op brainstormen. Ik kan dat heel goed met mezelf. Als ik vastzit met mijn verhaal, ga ik heel iets anders doen, zoals koken, wandelen of mijn kinderen helpen met hun huiswerk. Op de gekste momenten komt de inspiratie om verder te gaan met schrijven.

 

Schrijfinspiratie door te wandelen

Een mindmap voor je boek

Wat ook kan helpen, is het maken van een mindmap. Ik heb hier een voorbeeld voor je gemaakt. Je kan het uitprinten en aanvullen. Je kan de wolkjes natuurlijk ook uitbreiden met nieuwe wolkjes, omdat er meerdere hoofdpersonen (of belangrijke bijpersonen) kunnen zijn in jouw boek, of dat het boek zich afspeelt in meerdere omgevingen. Mijn nieuwe boek, Carrousel, speelt zich af in Nederland, Parijs, China en Oxford en omgeving. Je zou dan ook een specifieke mindmap kunnen maken voor de omgeving. Dat kan je weer op ideeën brengen voor de verhaallijn.

 

 

Groei van de hoofdpersoon

Ik heb er ook een specifiek onderdeel aan toegevoegd, dat groei van de hoofdpersoon heet. Als een soort reminder. In een boek maakt een hoofdpersoon vaak een groei door. Iets wat hij of zij eerst niet kon, lukt op het einde van het boek wel. Wat is dat in jouw boek? Heb je het nog niet? Maak dan eens een mindmap specifiek voor dit onderdeel.

Jouw schrijfverleden

Vaak schrijf je een boek over een onderwerp dat jouzelf raakt. Iets wat je hebt meegemaakt of waar je in je werk veel mee te maken hebt. Wie weet heb je er al vele blogs over geschreven of is dit je eerste boek. Geef dat aan bij jouw schrijfverleden. De (toekomstige) lezers leren je daardoor beter kennen en weten waarom je juist over dat onderwerp schrijf. Het kan meewerken aan het vergroten van jouw professionaliteit, als je dat zou willen. Denk er eens over na en doe er iets mee als je daar zin in hebt.

Veel schrijfplezier,

 

Esther van der Ham
uitgever en auteur van boeken voor kinderen en volwassenen.

 

[activecampaign form=5]

1 gedachte over “Mindmap voor jouw boek”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven