Noem het beestje bij de naam! Interview met Diana Willemsen

Op 21 juni ¬†presenteerde Diana Willemsen haar boek “Druppels Troost, inspiratie voor donkere en lichte tijden“. Diana benaderde mij, Esther, met dit boekidee en met de vraag of ik het bij Droomvallei Uitgeverij wilde uitgeven.

Je bent, vind ik,  een veelzijdig iemand. Kan je wat meer vertellen over jouw bedrijf en werkzaamheden? Wat hebben deze activiteiten met elkaar te maken?

Dank je! Ja, veelzijdig als je het op een afstandje bekijkt. Schrijven, handlezen, droomanalyses, narratieve therapie, speciale meditaties. Voor mij komt het voort uit dezelfde “drive”. Namelijk dat ik mensen naar zichzelf kan laten kijken en dat ze daardoor begrip voor zichzelf kunnen opbrengen en zo gelukkigere mensen worden.

Druppels Troost, inspiratie voor donkere en lichte tijden door Diana Willemsen
Druppels Troost, inspiratie voor donkere en lichte tijden door Diana Willemsen

Jij hebt het prachtige boek “Druppels Troost” geschreven met allerlei gedachten en overwegingen ten aanzien van het thema troost. Ook staan er veel tips in. Welke tip vind jij het belangrijkste ten aanzien van dit onderwerp?
Benoem! En vind jouw mensen. Dat zijn eigenlijk twee tips. Het is van wezenlijk belang om “het beestje” bij de naam te noemen. Dus geef, al is het maar voor jezelf toe, dat je mishandeld, misbruikt of bedrogen bent. Vaag doen zorgt alleen voor meer verdriet.

“Vind jouw mensen” hangt hier mee samen. Je kunt er niks aan doen dat je door pure pech bij gevoelsarme, nare mensen bent terecht gekomen in je leven. Maar blijf daar alsjeblieft niet. Ga, en zoek mensen die wel bij je passen. Mensen die je respecteren. Ja, zelfs van je kunnen houden. Deze mensen zullen met liefde naar je verhaal luisteren. Help ze door je onrust en pijn onder woorden te brengen. Zo geef je ze de kans om er voor jou te zijn.

Kan je beschrijven hoe het schrijfproces van het boek “Druppels Troost” is verlopen? Wat ging goed, wat zou je de volgende keer anders aanpakken en waarom?
Het schrijven ging snel. Omdat het boek al duidelijk in mijn hoofd zat. Dat was niet alleen voor mij duidelijk, maar ook voor sommige mensen in mijn omgeving. Iemand zei, toen hij het boek voor het eerst vasthield: “Het lijkt alsof het er altijd al is geweest“. Ik vond dat een prachtig compliment.
Wat ik vond tegenvallen was het wachten! Ik ben een ongeduldig type. Verder ben ik gewend om alle touwtjes in handen te houden. Dan is het tot stand komen van een boek een hele uitdaging. Je hebt dan met zoveel andere mensen te maken. Al met al heel leerzaam.

Je hebt veel mooie reacties op jouw boek gekregen. Kan je er een paar noemen? Welke daarvan vind je het mooist / ontroerendst enz?

De reacties zijn ontroerend en overweldigend. Een aantal voorbeelden.

‘Verder bevat het zoveel inhoud en diversiteit dat ik besluit er elke dag een hoofdstukje van te lezen en dat dan een tijdje door mijn hersens en gevoel te laten tuimelen. Dat verdient het en ik ook.’

Een troostrijk juweeltje, met zóveel respect, kracht, liefde en humor geschreven.

Ik ben blij met alle reacties. Omdat ze uit het hart komen. Ik merk dat het boek mensen raakt.

Wat zijn jouw drie favoriete boeken en waarom?
Moeilijke vraag! Ik lees erg graag en veel en favorieten veranderen nogal eens. Zal ik gewoon een dwarsdoorsnede geven van de afgelopen weken?
Een boek dat ik vorige week las was Als gevolg van Liefde van Sulaiman Addonia, indrukwekkend verhaal en toch licht geschreven. De Allestafel van Thoma Heerma van Voss, een absurd, heerlijk leesbaar en voor mij herkenbaar boek. Oef!
Een aanrader is Verlangen naar Huis van Dieke de Jong. Een prachtige vrouw, lotgenoot, die ik onlangs heb leren kennen en die haar ervaringen heeft vertaald in een dichtbundel. Zo kwetsbaar en krachtig mooi.
Mijn jongste dochter lees ik momenteel Harry Potter 3 (Gevangene van Azkaban) voor. Verder lees en herlees ik graag Lord of the Rings, boeken van Coelho, Tolle en Bradley. En natuurlijk dichtbundels (Mensenhand van Pieter Boskma vind ik geweldig), boeken over dromen, religie en kunst. Ik grap wel eens dat ik een beter assortiment heb dan de plaatselijke bieb.

Zijn er al weer nieuwe plannen voor een volgend boek bij Droomvallei Uitgeverij? Kan je daar iets meer over vertellen?
Jullie zijn nog niet van me af! Ik ben nu bezig met een handboek over handlezen. Verder weet ik niet of ik al over de volgende projecten mag praten. Toegeven: ik wil het ook een beetje spannend houden. Maar er komt zeker meer!

Wat heb ik niet gevraagd, maar wil je wel vertellen?
Mensen die mij kennen weten dat ik kan blijven praten. Maar ik denk dat het voor nu goed is. Als je meer wil weten, mag je altijd contact met me opnemen!
En wat  ik verder nog zeggen wil: Esther is een top uitgever. Betrokken, eerlijk en motiverend.

————-

Dank je wel Diana!
Een klein tipje van de sluier voor het nieuwe project mag wel vast opgelicht worden. Mag ik u voorstellen aan Roeland? Illustratie van Esther.

Edward de dappere, een illustratie voor het keigave project van Diana
Roeland de dappere, een illustratie voor het keigave nieuwe project van Diana

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven