PERSBERICHT: Groningse presenteert borstkankerroman

 

GRONINGEN,  28 september 2021

 De Groningse schrijfster Trenke Riksten-Unsworth presenteert Is dit alles?, een deels autobiografische borstkankerroman met feelgoodelementen, om 13.00 uur in de bibliotheek in Vinkhuizen.

 Levensecht

‘In 2018 besloot ik te proberen een roman over borstkanker te schrijven,’ vertelt auteur Trenke. ‘Dat had ik nog nooit gedaan, maar het leek me een mooie uitdaging en omdat mijn moeder vroeger borstkanker had gehad, had ik affiniteit met dat onderwerp. Het hele verhaal over Sandra, die zich over het leven afvraagt of dit alles is, maar dan een knobbeltje in haar borst ontdekt en kanker blijkt te hebben, en haar vriendin Tanja, die een huisartsenpraktijk heeft en aangeklaagd wordt, had ik al in mijn hoofd. Ik sprak met een ervaringsdeskundige en een vrouw van een pruikenwinkel, had  10.000 woorden getypt en toen zat ik ineens zelf in een borstkankertraject. Mijn huisarts had mij doorverwezen voor mammografieën, om mij gerust te stellen, omdat ik net zo oud was als mijn moeder destijds, op het moment dat zij haar diagnose kreeg. Stiekem vond ik het fijn dat ik dat deel levensecht zou kunnen beschrijven! Maar dat ik zelf te horen zou krijgen dat ik een voorfase van borstkanker had, dat ik twee borstoperaties zou krijgen en drie weken bestraald zou worden, had ik nooit verwacht! Zó goed wilde ik me nou ook weer niet kunnen inleven!’

 Geen volledige non-fictie

Hoewel Trenke eerder drie non-fictie boeken schreef, één over haar destijdse werk als trouwambtenaar en twee over het autisme in haar gezin, is dit verhaal niet geheel autobiografisch. ‘Ik had het verhaal dus al bedacht en wilde graag over een vrouw schrijven die kleine kinderen had, omdat ik daar geen boeken over gevonden had. Verder wilde ik ook over chemotherapie schrijven en mede door waar Tanja tegen aanloopt een levensles in het boek stoppen. Het is makkelijker om over seksscènes en het in de steek gelaten worden door mensen te schrijven als niet alles autobiografisch is. Het boek is een combinatie van mijn persoonlijke ervaringen, van drie ervaringsdeskundigen, van hoe ik denk dat ik het traject zelf zou beleven, en verzonnen, maar realistische dingen.’

 Feelgoodelementen

Borstkanker is een serieus onderwerp en het boek gaat zeker de diepte in, maar er is daarnaast veel humor in verwerkt. Trenke hoopt dat de lezers het verhaal toch als luchtig ervaren.

 Doelgroep

Het boek is bedoeld voor iedereen die met  (borst)kanker te maken heeft en hun omgeving. ‘Misschien ook lezers die van romans houden die serieus met humor combineren, maar mogelijk is het verhaal daarvoor wat te medisch. Ik heb heel wat meer details geschreven dan ik van tevoren van plan was!’ zegt Trenke lachend. ‘Ik hoop dat lezers er iets aan hebben. Dat ze dingen (h)erkennen. Het mooist zou zijn als ik iemands kankertraject met Is dit alles? wat draaglijker zou maken.’

Titel: Is dit alles? Borstkankerroman met feelgoodelementen

 Auteur: Trenke Riksten-Unsworth
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij
Prijs: €18,95
Voor meer informatie over het boek, de auteur en de presentatie zie www.trenke.nl en https://www.droomvalleiuitgeverij.nl/product/is-dit-alles-borstkankerroman-met-feelgoodelementen/

Is dit alles? Trenke Riksten-Unsworth

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven