Schrijven is mijn passie! Een interview met Trenke

Het prentenboek van Trenke Riksten-Unsworth komt op 14 juni 2014 uit. Esther, uitgever bij Droomvallei Uitgeverij, interviewt haar!

Ik ben Trenke, getrouwd met Martin en moeder van Marie, Elian en Rowan. Mijn grootste hobby’s zijn dingen doen met mijn gezin, tv-series kijken, volleyballen, lezen en natuurlijk schrijven.
Autisme speelt een grote rol in ons gezin. We hebben allemaal autistische- en/of ADHD-trekken. Elian heeft de diagnose PDD-NOS en zelf heb ik de diagnoses PDD-NOS en ADHD. Mede daarom vind ik het fijn dat het prentenboek “Een rijdend vakantiehuis” ook zeer geschikt is voor kinderen met autisme of ADHD.

Een rijdend vakantiehuis
Een rijdend vakantiehuis

Weet je nog wat het eerste verhaal is dat je geschreven hebt? Kan je daar kort iets meer over vertellen?

Toen ik in groep acht zat maakte ik een stripboekje over een jongetje. Ik kan totaal niet tekenen, maar het ging vooral om het verhaal. Op school mocht ik het laten zien. Ik heb het nog steeds. Uiteraard is dit verhaal nooit echt ergens gepubliceerd J

Waarom ben je gaan schrijven?

Omdat schrijven mijn passie is. Als kind vond ik opstellen schrijven al leuk, meestal als het enige kind van de klas. Soms schrijf ik ook omdat ik er iets mee wil bereiken. Als Bianca Jonker en ik met ons prentenboek gezinnen waarin autisme, heimwee of ADHD een rol speelt helpen een fijnere vakantie te krijgen, dan ben ik daar heel blij mee. Ik heb een boek geschreven over Elian en andere kinderen met autisme. Als lezers daar iets aan hebben, bijvoorbeeld omdat ze dingen herkennen of iets hebben aan de tips, dan haal ik daar voldoening uit. Volgend jaar komt er een boek uit over mezelf en andere mensen met autisme en ADHD en ik hoop dat veel mensen daar iets aan zullen hebben.  Maar “En wat is daarop uw antwoord?” en de twee verhaaltjes die juni 2014 bij een andere uitgever uitkomen heb ik gewoon geschreven in de hoop dat lezers het leuk zouden vinden om ze te lezen.

Wat vind jij het allerleukste aan het “schrijver zijn”?

De vrijheid. Dat je zelf kunt kiezen waar je over schrijft en wanneer. Dat jouw fantasie tot leven kan komen. Dat je er mensen mee kunt helpen of plezier kunt laten beleven.

Hoe is het boek “een rijdend vakantiehuis” tot stand gekomen?

Ik wilde een prentenboekverhaal schrijven. Het leek me leuk om dat over dieren te doen en ik wilde ook graag dat kinderen er iets van zouden kunnen leren.  Op het moment dat ik het verhaal wilde schrijven, stond er een caravan bij de buren voor de deur. Al die factoren samen gaven mij het idee voor dit verhaal.

 Waarom heb je juist dit boek geschreven?

In eerste instantie om een prentenboekverhaal te schrijven. In een latere fase is er nog herschreven om het verhaal nog wat meer te richten op kinderen met autisme of ADHD.

Wie zijn  betrokken bij dit boekenproject?

Met name Bianca Jonker en ik. Ik stuurde het verhaal op naar een uitgever die vroeg of ik er tekeningen bij had. Dat had ik niet. Een vriendin bracht mij in contact met Bianca Jonker. Zij is een kunstenares die het leuk leek om eens tekeningen voor een boek te maken. Zij leverde prachtige tekeningen aan.

Bianca had vanaf het begin ook het idee om er misschien een doe-deel bij te maken. Omdat dat weer veel extra werk zou betekenen, hadden we dat er niet direct bij gemaakt. Droomvallei Uitgeverij was echter geïnteresseerd in ons boek, maar dan juist graag met een doe-deel erbij. Bianca en ik hebben veel mailuitwisselingen gehad over hoe dat doe-deel eruit moest komen te zien. Het resultaat is een combinatie van onze ideeën. De exacte uitwerking en de illustraties komen uiteraard van Bianca.

Hoeveel tijd besteed jij per week aan het schrijven / het op de markt komen van jouw boeken?

Ik denk gemiddeld minstens tien uren per week en vaak veel langer. Het hangt erg af van de fase van een boek en van mijn thuissituatie. Als het thuis goed gaat, kan ik meer tijd besteden aan het schrijven. Wanneer een boek bijna uitkomt, gaat er ook veel tijd inzitten, omdat de tekst en soms tekeningen voor de laatste maal gecheckt moeten worden, de drukproeven gecontroleerd enzovoort. Ook promotionele zaken moeten gebeuren, zoals boekpresentaties regelen, de pers op de hoogte brengen, reclame maken voor je boek en nog veel meer. Wie wat wanneer doet verschilt per boek en per uitgever.

Er zijn veel mensen die een boek willen schrijven. Welke tip heb jij voor hen?

Lees veel over schrijven. Er zijn veel schrijfboeken waar zinvolle tips in staan. Lees sowieso veel, omdat je dan kunt zien hoe andere schrijvers dingen verwoorden en daar leer je van. Wees niet te snel tevreden met wat je schrijft, maar herschrijf tot je zelf absoluut niet meer ziet hoe het beter kan. Laat je verhaal lezen door anderen, liefst iemand die verstand heeft van schrijven en niet bang is kritiek te geven. Vrienden en familieleden zullen al snel zeggen dat je een leuk verhaal hebt geschreven, maar als je echt wilt publiceren, dan zal het ook objectief een goed verhaal moeten worden. En als je echt denkt dat je iets goeds hebt geschreven, ga dan op zoek naar een goede uitgever. Dat is een uitgever die boeken heeft waar jouw boek bij past en die niet alle manuscripten uitgeeft die binnenkomen.

Welke andere boeken heb jij geschreven?

“En wat is daarop uw antwoord?” (Dat is alleen nog als Ebook te verkrijgen.)
“De Bijzondere wereld van Elian en andere kinderen met autisme”
“Kermisdief” (verschijnt 28 juni 2014 bij uitgeverij Eigenzinnig)
“Mispoes” (verschijnt 28 juni 2014 bij uitgeverij Eigenzinnig)

Mijn boek bij Droomvallei Uitgeverij, “Een rijdend vakantiehuis” is een aanrader voor kleuters. Qua taal is het echt op hen gericht, de tekeningen zijn schitterend, en door het doe-deel onderscheidt ons boek zich echt van andere prentenboeken. En door het verhaal en de opdrachten die met voorbereiding te maken hebben, zullen gezinnen waarbij autisme, ADHD of heimwee een rol speelt wellicht minder moeilijkheden ervaren in de periode voor en tijdens de vakantie.

Doe opdracht uit "Een rijdend vakantiehuis"
Doe opdracht uit “Een rijdend vakantiehuis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven