Ik gun je een lach: een bijzondere bundel bij Droomvallei Uitgeverij

Op 22 oktober 2014 komt bij Droomvallei Uitgeverij een bijzondere bundel uit: Ik gun je een lach. Sandarijn Hilkhuijsen zet zich in voor de stichting Energy4all, voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Sandarijn vroeg mij of ik een verhaal wilde schrijven voor deze bundel. Dat heb ik gedaan, het verhaal “Rode pumps in de sneeuw”.

Na overleg met Sandarijn heb ik ook besloten dit boek bij Droomvallei Uitgeverij uit te geven. Omdat ik het mooi vind om te zien hoe Sandarijn zich inzet voor dit goede doel. Ik hoop dan ook dat er goede resultaten mee bereikt worden. De bundel “Ik gun je een lach” kost 10 euro. De opbrengst van deze bundel zal ten goede komen aan het onderzoek van Prof. Dr. Smeitink. Hij doet onderzoek naar een passend medicijn om energiestofwisselingsziekten tegen te gaan.

Ik ben Sandarijn Hilkhuijsen. Ik heb de Pabo gedaan met als specialisme het taal/lezen in groep 3. Jarenlang heb ik op een basisschool gewerkt in verschillende groepen. De groepen 3 en 4 hadden mijn voorkeur. Het leesproces heeft namelijk iets magisch. Ik besteedde dan ook veel tijd aan taal, lezen, voorlezen, verhalen vertellen en creatief schrijven. Nadat ik gestopt ben in het basisonderwijs, heb ik Woordkriebels opgezet.

Heb je altijd schrijver willen worden?
Nee. Ik heb wel altijd een passie voor boeken gehad en kon wegdromen in de verhalen. Tijdens mijn werk als groepsleerkracht ontwikkelde ik duidelijk een passie voor het geschreven woord. Ik vond het een verademing om het kinderen te leren en was tevreden met hun ontwikkeling hierin. Pas toen ik meer tijd kreeg ben ik zelf gaan schrijven.

Ik gun je een lach, de gehele opbrengst van dit boek gaat naar Energy4all
Ik gun je een lach, de gehele opbrengst van dit boek gaat naar Energy4all

Je hebt nu een aantal boeken geschreven. Hebben deze boeken een bepaald thema en zo ja welk thema? Waarom is dat thema belangrijk voor jou? Het schrijven van gedichten is ontstaan uit mijn aandacht voor het kind dat anders is. In de periode dat ik voor de klas stond, vond ik kinderen die het moeilijker hadden en anders waren een uitdaging om mee te werken. Toen mijn eigen drie kinderen anders bleken te zijn, was de drang om hierover te schrijven nog groter.

In de gedichtenbundel De Snoezelkoning spelen kinderen een hoofdrol. De kracht en schoonheid van kinderen die anders zijn heb ik geprobeerd te verwoorden. Juist door deze gedichten hoop ik de maatschappij kennis te laten maken met een hele bijzondere groep kinderen. In het boek Meneertje Voet laat ik kinderen kennis maken met een voet die speciale schoenen nodig heeft. Ook hier speelt een maatschappelijk thema: kennis laten maken met kinderen die geen gewone schoen aan kunnen. Ik vind het een verarming van de maatschappij dat we allemaal gericht zijn op de perfectie. Mensen verliezen elkaar uit het oog, zodra de perfectie wegvalt. Ze zijn bang om confrontaties aan te gaan met kinderen die op de een of andere manier niet binnen het plaatje passen. Ik maak het helaas geregeld mee, dat onze kinderen buiten de boot vallen. Ik vind de verschillen in kinderen zo puur en mooi. Ik hoop ogen te kunnen openen voor een bijzondere verrijking.

Hoe is de bundel “Ik gun je een lach” tot stand gekomen? Als ambassadeur van stichting Energy4all probeer ik elke twee jaar een boek uit te geven. Een deel doneer ik dan aan de stichting. Dit jaar wilde ik een breder bereik. Ik wilde niet alleen zelf schrijven, maar inspiratie opdoen door samen te werken met enthousiaste auteurs uit Nederland. Ik plaatste een oproep via twitter. De gedachte om samen de schouders eronder te zetten voor √©√©n doel zorgde voor dit initiatief.

Waarom vind je het belangrijk dat deze bundel er moet komen?
In mijn boeken wil ik graag aandacht voor de diversiteit in de maatschappij. Daarom vind ik de belangeloze samenwerking van meerdere auteurs en illustrators zo’n krachtig element. Verschillen in belevingen, waardoor je verhalen en gedichten vanuit een andere invalshoek krijgt. Hierdoor speel je ook weer in op de verschillen in lezers. Daarnaast vind ik de aandacht voor onbekende auteurs een wezenlijk aspect. De bundel is onderdeel van een belangrijk project. Het project “Ik gun je een lach” is meer dan alleen een prachtig boek. Het is een visie die ik wil overdragen: aandacht hebben voor elkaar. Aandacht hebben voor dat eenzame kind, die verwaarloosde jongen, dat zieke meisje. Zij hebben momenten nodig om even hun zorgen te vergeten en dat kan door de verhalen en gedichten uit dit boek. De bundel wordt niet alleen verkocht om onderzoek te doen naar een passend medicijn. De bundel is tevens een opstapje om nog meer bekendheid te krijgen voor een zeldzame ziekte: energiestofwisselingsziekten. Ook al ziet de farmaceutische industrie en geen commercie in, er zijn toch gewoon 500 patiënten in Nederland, die geen toekomst hebben. Ook al is iets zeldzaam, het bestaat gewoon en daar mag je je ogen niet voor sluiten.

Van wie staat er een verhaal of gedicht in de bundel en hoe zijn deze auteurs geselecteerd?
Laat ik voorop stellen dat het voor mij niet uitmaakt of de auteur bekend of onbekend is. De opdracht was om binnen het thema “gun iemand een lach” een verhaal of gedicht te schrijven. Een belang criteria was de doelgroep: namelijk kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Ik heb deze criteria gesteld voordat mensen aan hun tekst begonnen. Auteurs die niet aan deze criteria voldeden, kregen de kans om de tekst te herschrijven. Als de tekst nog niet van de juiste kwaliteit was, heb ik ze niet geselecteerd. Van belang was dat er ook kinderen konden meedoen. Ik schreef in samenwerking met Sandra Israel (ook een auteur) een schrijfwedstrijd uit. Er was een plekje voor het winnende gedicht en een voor het winnende verhaal.Van de bekende schrijvers staat er een gedicht in van Koos Meinderts en een verhaal van Janneke Schotveld en Selma Noort. Van onbekende schrijvers heb ik een gedicht van o.a. Doortje Stam en een verhaal van o.a. Kesley Bul.

Er zijn ook door kinderen verhalen geschreven voor de bundel. Kan je iets meer vertellen over de achtergrond hierbij?
Kinderen zijn de toekomst! Kinderen zijn prachtige wezens, die ons volwassen veel kunnen leren. Door veel samen te werken met kinderen, leer je hun wereld beter kennen. Hierdoor kan ik me als schrijver nog beter inleven. Kinderen horen in mijn boeken thuis. De puurheid en onbezonnenheid van kinderen zorgt voor grote aantrekkingskracht. Daarnaast vond ik het bijzonder dat een van de kinderen met een energiestofwisselingsziekte haar passie voor schrijven in praktijk kon brengen. Een klein lichtpuntje in een moeilijk kinderleven.

Je hebt een nieuwsbrief gemaakt voor het onderwijs. Kan je daar iets over vertellen en hoe kan deze nieuwsbrief worden aangevraagd?
In de nieuwsbrief vraag ik aandacht voor de bundel. Ik probeer de lezer nieuwsgierig te maken naar de verhalen en gedichten door steeds kleine tipjes van de sluier op te lichten. Daarnaast is het voor het onderwijs van belang dat ze iets kunnen doen met de bundel. Niet alleen de verhalen en gedichten zijn mooi om zelf te lezen of om voor te lezen, ook de lesbrief die ik erbij ontwikkel geeft het onderwijs een nieuwe mogelijkheid binnen hun taalprogramma. Zo promoot ik creatief schrijven ook nog een beetje. De nieuwsbrief kan via info@woordkriebels.nl aangevraagd worden voor basisscholen.

Waarom heb je gekozen voor Droomvallei Uitgeverij om je bundel uit te geven?
Esther van der Ham is een van de auteurs van de bundel. Haar enthousiasme en passie voor het kinderboek deel ik. Hierdoor besloot ik me als auteur aan te sluiten bij de droomvallei. Esther gaf me hierdoor de mogelijkheid om de bundel op een bijzondere en aantrekkelijke manier uit te geven. Haar persoonlijke contact vind ik heel erg mooi.

Wat wil je zelf nog kwijt?
Ik wil Esther in ieder geval bedanken voor de belangeloze inzet, die ze als uitgeverij heeft. Ik heb ontzettend veel geleerd van haar deskundigheid. Ik hoop natuurlijk dat de bundel goed verkocht gaat worden. Dat zou een waardevol moment zijn voor alle mensen die meegewerkt hebben. Hun verhalen en gedichten hebben bij mij al een plaatsje in mijn hart gekregen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven