Trenke Riksten -Unsworth

Op zoek naar Torrie met Trenke

Het boek “Op zoek naar Torrie” gaat over boktorren. Hoe bijzonder is dat! Auteur Trenke legt meer uit over de achtergronden bij dit boek. Het boek kreeg van Dettie van Detties leestafel al een mooie recensie.

Ik ben Trenke. Ik ben getrouwd en heb twee zoons en een dochter. Autisme speelt een belangrijke rol in ons gezin, want zowel onze zoons als ikzelf hebben die diagnose. Ik heb ook de diagnose ADHD. Ik houd ervan series te kijken, spelletjes te spelen, boeken te lezen (als ik puf heb) en natuurlijk ook vooral boeken te schrijven. Qua sport doe ik aan volleybal.

Hoe vaak lees jij een boek?

Soms maanden niet en soms drie keer per week. Vaak ben ik in de wintermaanden vermoeider en heeft mijn gezin meer aandacht nodig. Dan heb ik de puf en concentratie niet om (veel) te lezen. In de maanden dat het mooier weer is pak ik sneller een boek en ga ik lekker in de zon zitten lezen.

Trenke Riksten - Unsworth - Op zoek naar Torrie
Trenke Riksten – Unsworth – Op zoek naar Torrie

Wat is jouw favoriete kinderboek en waarom?

Eigenlijk moet ik drie boeken antwoorden op deze vraag. Het prentenboek “Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft” van Werner Holzwarth vind ik fantastisch. Het onderwerp is goed gekozen, de tekeningen zijn leuk en de clou is fantastisch.

Qua leesboeken was ik als kind altijd dol op “Ronja de roversdochter” van Astrid Lindgren. Dat is een fantasieverhaal, waarin ik helemaal kon opgaan. Ik ben zelfs toen ik volwassen was eens naar een voorstelling geweest over dit boek.

Ook “Kruistocht in spijkerbroek” van Thea Beckman heb ik vaak gelezen. Wat ik zo knap vind aan dit boek is dat het eigenlijk fantasie is, omdat je niet terug kunt in de tijd, maar dat het ook leerzaam is, omdat het een goed beeld geeft van de middeleeuwen. Ik was erg onder de indruk van dit boek!

Waarom schrijf je?

Schrijven is mijn passie. Iets verzinnen en daar dan een verhaal van maken dat het liefst door veel kinderen leuk/spannend/grappig gevonden wordt, dat vind ik fantastisch!

Hoe is idee voor het boek ontstaan?

In 2009 deed ik in Frankrijk een schrijfcursus. We liepen met de leiders naar een eik en kregen de opdracht om een verhaal te schrijven dat zich op of rond de eik afspeelde .Ik maakte er een prentenboekverhaal van: “Op zoek naar Torrie” over twee torren, die op zoek gaan naar hun vriendin tor.

Eenmaal thuis verbeterde ik het verhaal en stuurde het op naar twee zeer bekende kinderboekenuitgevers. Ik kreeg een standaardafwijzing en dacht dat het verhaal niet goed genoeg zou zijn. Maar jaren later waren er al diverse boeken van mij uitgegeven. De meeste manuscripten had ik naar meerdere uitgevers moeten sturen, voordat iemand het uit wilde geven. Ik bedacht dat smaken verschillen en dat ik mijn verhaal nog steeds leuk vond. Omdat Droomvallei al eens een prentenboek van me had uitgegeven, besloot ik het verhaal naar die uitgever te sturen. Esther van der Ham van Droomvallei vond het verhaal leuk, maar ze wou graag dat ik er een verhaal van maakte op aviniveau E3.

Hoe vond je het om een AVI boek te schrijven?

Bij een andere uitgeverij waren al drie boeken uitgekomen, die ik op verschillende aviniveaus geschreven had. Het verhaal “Bruinoog” was op aviniveau E3 geschreven. Echter, het verschil is dat ik dat verhaal meteen op aviniveau E3 was gaan schrijven. “Op zoek naar Torrie” was dus eerst een prentenboekverhaal, waarbij ik totaal geen rekening gehouden had met wat kinderen kunnen lezen, omdat prentenboeken immers altijd voorgelezen worden. Nu moest het hele verhaal omgeschreven worden. Dat viel niet mee. Het was zelfs zo dat ik eerst dacht dat het me niet zou lukken. Esther van der Ham kan zelf goed schrijven en zij heeft me erg geholpen. Ook heeft zij wat suggesties gedaan voor het verhaal, waar het verhaal nog weer beter van werd. Uiteindelijk is het allemaal gelukt en vind ik het verhaal heel goed geworden.

Waarom wilde jij Kelly als illustrator?

Ik had een oproep geplaatst op Facebook, dat ik op zoek was naar een illustrator. Verschillende mensen reageerden hierop. De tekeningen van Kelly sprongen eruit, die vond ik prachtig! Ik ben heel blij dat zij de illustraties heeft gemaakt, want dat kan ze heel goed!

Waarom heb je gekozen voor Droomvallei Uitgeverij?

Droomvallei geeft boeken uit die soms net wat anders zijn. Bij “Op zoek naar Torrie” staat bijvoorbeeld achterin informatie over de hoofdpersonen van het verhaal: de boktor, de spin, de rups en de mees. Verder besteedt Droomvallei veel aandacht aan de kwaliteit van de boeken en dat zie je heel goed aan het eindresultaat!

Met welk personage voel je de meeste verwantschap en waarom?

Ik voel de meeste verwantschap met Bokkie, omdat hij niet bij de pakken gaat neerzitten, maar actie onderneemt. Hij bedenkt steeds precies de juiste dingen. Ik weet niet of ik ook echt het meest op hem lijk of dat ik dat alleen graag zou willen.

Op zoek naar Torrie - Trenke Riksten - Unworth
Op zoek naar Torrie – Trenke Riksten – Unworth

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven