De kukelkipjes Esther van der Ham

Zomertijd – inspiratietijd: vijf tips

Mijn kinderen hebben de stressvolle toetsweek afgerond en de boeken ingeleverd. Donderdag krijgen ze hun rapport. Ze zijn gelukkig allebei over naar de volgende klas van de middelbare school. Het is vakantie! De parasol is uitgeklapt op het terras om de ergste hitte te weren en we duiken af en toe in een zwembad of de zee.

Voor mij is de zomer een tijd om rustig aan te doen. Mijn schrijfwerkzaamheden liggen even stil, want als de jongens thuis zijn kan ik me lastig concentreren. Andere werkzaamheden gaan wel wat makkelijker door zoals e-mails beantwoorden, een illustratie maken of, natuurlijk, lezen.De kukelkipjes Esther van der Ham

Wij hebben thuis twee haantjes, Alice en Nya. Het waren er drie, maar Lauren is verhuisd omdat er te veel ruzie was. Met de twee overgebleven haantjes (Seramahaantjes, een klein en erg vriendelijk kippenras) gaat het heel goed. Ze zijn heel tam en aanhankelijk, ook omdat we ze al als kuikens hebben gekregen. Ze zijn de hele dag bij me in de buurt. Als ik zit te werken, komen ze op mijn stoel zitten. Als ik naar buiten ga, rennen ze er achteraan en gaan in de tuin rondpikken. We nemen ze mee op de fiets en op vakantie. Kortom, ze zorgen voor veel inspiratie. Zo veel, dat ik er zelfs een boek over aan het maken ben. Een deel van de illustraties is al af, maar nog niet alles.

Bij mij werkt het goed om mijn hoofd leeg te maken door te wandelen of een museum in te gaan. Daardoor krijg ik weer nieuwe inspiratie en ideeën waar ik blij van word. Toen ik gisteren de cover deelde van mijn nieuwe boek, kreeg ik daar heel veel enthousiaste reacties op en zelfs al bestellingen. Ik vind het leuk dat onze kipjes in boekvorm andere mensen net zo opvrolijken als ze dat bij mij doen. Het verhaal is af, maar er is nog veel meer te vertellen over deze grappige beestjes. En dat ga ik ook doen.

Na de zomer wordt het weer een leuke boekentijd bij de uitgeverij. Er verschijnen mooie, nieuwe boeken zoals de tweede Waddenbundel ‘Aangespoelde verhalen’ en het kinderboek van de bekende Turkse schrijver/illustrator Tunc Atalay.

Mijn tips:

  1. Neem ook echt even rust. Door afstand te nemen van je dagelijkse werk, wordt ruimte geopend voor nieuwe indrukken en ideeën die je kan implementeren.
  2. Doe eens iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Ga eens naar een stad waar je nog nooit eerder bent geweest of bezoek een museum als je dat normaal nooit doet.
  3. Voel je weer even kind. Ik vind de onbevangen manier waarop kinderen naar de wereld kijken heel mooi. Stiekem wens ik dat wij die als volwassenen kunnen behouden. Word weer eens een dag kind.
  4. Leg de lat niet te hoog. Liever elke dag een kleine stap dan in één keer een reuzestap. Dat eerste levert je veel meer op.
  5. Droomvallei auteur Jolanda Pikkaart is bezig met een boek over inspiratie, dat in het najaar verschijnt (hoop ik). Deze zomer heeft ze een leuke zomerworkshop over inspiratie. Gedurende acht weken krijg je regelmatig een e-mail van haar. Als dat niet helpt …

Waar kijk jij het meest naar uit de komende zes weken?
Fijne zomer!

Esther van der Ham
Auteur, uitgever en illustrator.

 

1 gedachte over “Zomertijd – inspiratietijd: vijf tips”

  1. Miriam Dubbeldam-Druijff

    Bedankt voor je interessante stuk. Waar ik het meest naar uitkijk de aankomende 6 weken is het weer meer energie te krijgen om weer te gaan schrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven