Corinne Hamoen

Interview Corinne Hamoen

Het sprookjeskookboek “Roos en Kris” is eind november 2015 uitgekomen (*). Esther interviewt Corinne.

Uitreiken eerste boek aan Gerard Jan Alderliefste

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik hou van mensen en hun verhalen. Alles en iedereen heeft een verhaal dat het verdient om verteld te worden. Door woorden te geven aan verhalen van mensen en ook organisaties wil ik ze laten schitteren. Ik vind het geweldig dat ik met mijn passie, het schrijven, andere mensen blij kan maken. Naast het schrijven hou ik van mijn kinderen, mijn vriend, het strand en foto’s maken. Mijn fantasie is grenzeloos en ik zit boordevol plannen en ideeën.

Hoe vaak lees jij een boek?
De laatste tijd lees ik niet zoveel boeken. Ik merk dat het me afleidt bij het schrijven van mijn eigen boeken en verhalen. Pas als ik rust in mijn hoofd heb, kan ik een boek lezen. Als kind vrat ik boeken als het ware. In mijn boekenkast staat een rijtje ongelezen boeken waar ik graag zo snel mogelijk aan ga beginnen.

Wat is jouw favoriete kinderboek en waarom?
Het kinderboek dat op mij veel indruk maakte is De wereld van Beer Ligthart van Jaap ter Haar. Het gaat over een jongen die door een ongeluk blind is geworden. Hij moet alles opnieuw leren en zijn leven opnieuw invullen. Een aangrijpend verhaal over een jongen die niet bij de pakken neerzit maar de kansen pakt en het beste van de situatie maakt. Een echte survivor.

Waarom schrijf je?
Als klein meisje was ik al gek op sprookjes, verhalen en gedichten. Mijn familie zegt dat ik altijd aan het schrijven was. Als ik de keuze kreeg tussen snoep en een boek, koos ik het laatste. Naast de sprookjes schrijf ik levensverhalen. Ik hou van mensen en hun verhalen. Mijn vader schreef historische boeken, mijn tante schrijft boeken dus het zit in mijn genen. De combinatie van echte levensverhalen en de sprookjes is voor mij geweldig.

Hoe is idee voor het boek ontstaan? Wat kwam er allemaal op jouw pad tussen het idee en het daadwerkelijk in je handen hebben van het boek?
Na een moeilijk periode in mijn leven nam ik het besluit om het sprookjeskookboek te schrijven. De sprookjes kwamen vanzelf, de hoofdpersonen waren er als eerste. Telkens als ik onderweg of tijdens mijn strandwandelingen wat tegenkwam, ontstond een nieuw figuurtje. Zo zag ik eens ’s ochtends heel vroeg op een stil strand, een gloeilampje in de branding. Mijn fantasie kwam in beweging en zo ontstond het verhaal van de vuurtorenvierling. Elk verhaaltje heeft een anekdote eigenlijk.

Als moeder, van inmiddels volwassen kinderen, ben ik creatief in het aantrekkelijk maken van het eten. Er moesten dus recepten bij de verhalen komen. Ik vertelde mijn idee aan anderen en zo kwam het dat Githa me wilde helpen met de illustraties en Nicolette met de vormgeving. Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen, startten we een crowdfundingsactie. Ondanks de vele donateurs werd het bedrag niet gehaald. Toch heb ik doorgezet en op een andere manier naar financiering gezocht. Dat lukte!

Waarom wilde jij Githa als illustrator en Nicolette als vormgever?
Githa is er al vanaf het allereerste begin bij betrokken. Ik hou van de stijl van Githa. Ze maakte een proefillustratie van Roos en Kris en ik werd erdoor geraakt. Ik wist toen dat Githa de tekeningen moest maken.
Nicolette is enthousiast en gaat mee in mijn fantasie. Het was vanzelfsprekend dat zij het boek mooi zou maken. Ze maakte ook de illustraties bij de recepten.

Nicolette, Githa, Corinne, Esther  Roos en Kris

Waarom heb je gekozen voor Droomvallei Uitgeverij?
Anderhalf jaar geleden schreef ik een aantal uitgeverijen aan. Esther, van Droomvallei Uitgeverij, belde me direct vanaf de camping waar ze op vakantie was. Ze geloofde in het boek en de visie van Droomvallei Uitgeverij sprak me aan.

Met welk personage in je boek voel je de meeste verwantschap en waarom?
Dat is moeilijk. Het zijn mijn kinderen en allemaal zijn ze een stukje van mij. Mevrouw Sitroen is leuk, een beetje gek, een beetje mysterieus. Niks is zonder waarde en dat laat ze zien.

Komt er een vervolg op het boek?
Dat lijkt me geweldig. Mijn hoofd zit vol ideeën en ik heb een paar verhaaltjes moeten schrappen voor dit boek. Ik ga zeker verder schrijven over Roos & Kris, over Tijn de strandrover en Rikkie de springkikker, over Gaman de zeepaardman en alle anderen.

Roos en Kris bij boekhandel Verkaaik in Gouda

(*) De verkoop van Het sprookjeskookboek “Roos en Kris” is eind mei 2020 gestopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven