Anke van Haften

Even voorstellen … Anke van Haften

De kanker voorbij “over” leven na kanker

Apetrots stond ik met mijn kopje gekregen van Esther van der Ham, eigenaar van Droomvallei uitgeverij op de foto tijdens de boekpresentatie van “Contact”. Alle aanwezige auteurs van Droomvallei werden ter plaatse in het zonnetje gezet. Diezelfde middag tekende ik mijn auteursovereenkomst voor mijn tweede boek . De kanker voorbij, “over”leven na kanker. In het voorjaar van 2018 zal hij verschijnen.  Na vijf jaar ga ik letterlijk de kanker voorbij!Anke van Haften

Toen mijn schildklier werd verwijderd vanwege kanker, bleef er na de operatie een behoorlijk litteken achter. Een rechte, dikke, rode streep in mijn hals. Nu we vijf jaar verder zijn zie je hem nog wel, maar het valt veel mensen niet eens op. Het is dat mensen weten dat hij er zit. Netjes verstopt in mijn hals plooi. Steeds vager en vager. Zo gaat dat met littekens. Tot er niets anders over blijft dan een dun wit streepje op een plaats waar ooit leed schuil ging. Maar waar het litteken vervaagt, vervaagt het leed niet altijd mee.

De lange lijst van restklachten na een ziekte als kanker blijven een deel van ons bestaan. Ik hoop dat de mensen om ons heen het begrip kunnen blijven opbrengen, ook al gaat de tijd zo snel aan ons voorbij. Wat vind je het ergste? Vraagt men wel eens aan  mij. Het ergste? Naast de schok van de diagnose? Het is en moeilijke vraag. Als ik terug kijk naar de hobbelige weg die ik heb begaan na het verwijderen van mijn schildklier vind ik de depressies het ergste. Mijn stemming die ik niet altijd in de hand heb gehad. Ondanks dat ik een kanker had die goed te behandelen was, ondanks dat ik mocht blijven leven en ondanks dat ik zo veel liefde heb voor mijn lief en mijn kinderen, mijn vrienden en mijn dieren, wilde ik dood. De angst die ik had dat ik op een dag het onvermijdelijke zou doen.  De schaamte die ik daarom voelde, de pijn en het verdriet om het onbegrip, het verlies van een baan en de mensen die ik lief had.

Samen met “dr. Rossi”  ging ik op een zoektocht naar mezelf waarin ik uiteindelijk heb geleerd te vertrouwen in het leven na de kanker. Ik ben het leven door een andere bril gaan bekijken. De scherpe randjes zijn vager geworden, terwijl het beeld in de spiegel steeds duidelijker werd. Ik leerde genieten van de kleinste dingen. Het leven is geen vanzelfsprekendheid. Het is een gift.

Hierover gaat mijn boek, “de kanker voorbij’, “over” leven na kanker. Het is het vervolg op “Goede kanker bestaat niet!” dat eind 2014 verscheen bij uitgeverij de Graaff. Een persoonlijk dagboek over mijn diagnose schildklierkanker in 2012 tot het jaar erna. In “de kanker voorbij” laat ik zien hoe dubbel het gevoel kan zijn van een (ex)kankerpatiënt. Hoe het gevoel van euforie kan omslaan in eenzaamheid. Dat de draad weer oppakken geen gemakkelijke opgave is maar wel een must. Door middel van metaforen, vaak met een glimlach of een knipoog, laat ik zien hoe kleurrijk leven is en hoe deuren zich weer openen of juist sluiten. Ik pleit voor begrip, dat in veel gevallen nog heel ver te zoeken is. (H)erkenning en begeleiding na kanker zowel medisch als psychisch als arbeid therapeutisch. Iets dat hard nodig is om uiteindelijk letterlijk voorbij de kanker te komen.

Wil je meer van mij weten, wie ik ben en waar ik over schrijf? Op mijn website www.ankevanhaften.nl  kun je alles over me vinden.

Anke van Haften

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven