Gerda Keurentjes

Even voorstellen: Gerda Keurentjes

Eerder verscheen bij Droomvallei Uitgeverij de roman “Kwijt” van Gerda Keurentjes. In 2023 is haar kinderboek verschenen. Een interview met Gerda.

Gerda Keurentjes

 

Waar haal jij meestal inspiratie vandaan voor jouw werk?

Mensen vormen mijn grootste van bron van inspiratie. Elk mens heeft een verhaal en is in feite een verhaal. Omdat ik hun verhaal interessant vind, wil ik ontdekken hoe iemand in elkaar steekt en heb ik belangstelling voor hun achtergrond en levensomstandigheden. Het is boeiend om hun manier van denken en reageren proberen te begrijpen.

Daarnaast vind ik inspiratie door verhalen te lezen of te horen die bepaalde gebeurtenissen en maatschappelijke situaties beschrijven.

Tenslotte zijn kinderen heel inspirerend voor mij, door met hen op te trekken wordt mijn fantasie geprikkeld. Bovendien heb ik er altijd al van genoten om verhaaltjes voor te lezen, te vertellen en te verzinnen.

Hoe is jouw schrijfproces door de jaren heen veranderd en verbeterd?

Er zijn veel verschillende mensen geweest die mijn boek, voordat het werd uitgegeven, hebben gelezen, nagekeken en me feedback hebben gegeven. Sommigen reageerden op de inhoud, anderen op de stijl of de grammatica en ze wezen me op wat ik beter niet kon doen. Elke keer leerde ik meer en mijn schrijven is nog steeds in ontwikkeling.

Wat is jouw favoriete deel van het schrijfproces en waarom?

In eerste instantie zag ik mezelf meer als een verhalenverteller dan als schrijfster. Toen ik de stoute schoenen aantrok en met schrijven begon, vond ik dat een hele klus. Het is heel wat anders om woorden aan het papier toe te vertrouwen dan om ze uit te spreken, maar ik kreeg er wel plezier in. Het fijnste deel voor mij is om het verhaal te verzinnen en het vervolgens op te schrijven. Dat ik daarna aan de gang moet om alle fouten eruit te halen en betere zinnen te maken is zeker nodig en ondertussen doe ik ook dat met meer plezier.

Hoe ga jij om met writer’s block?

Tot nu toe heb ik wel inspiratie, maar soms kan ik me er even niet toe zetten om te schrijven. Dan zet ik mezelf niet onder druk. Omdat ik weet dat het te maken heeft met het seizoen waarin ik zit of omdat andere dingen mijn aandacht nodig hebben.

Wat is de belangrijkste boodschap die je probeert over te brengen met jouw boeken?

Het is niet per se mijn intentie om bewust een boodschap over te brengen. Maar ik vind het mooi als mijn boek mensen inspireert om stil te staan bij wat écht belangrijk is in het leven. En dan denk ik aan liefde, relaties, vriendschap maar ook aan kunnen genieten, tijd nemen om te ontspannen en te spelen.

Wat is de beste feedback die je ooit hebt ontvangen over jouw werk?

Deze tips hebben mij geholpen bij mijn schrijfproces: probeer dialoog, verteltrant en gedachten af te wisselen en herhaling te vermijden. Pas ‘killing your darlings’ toe en zoek synoniemen zodat je hetzelfde woord niet steeds achterelkaar gebruikt.

Zijn er verhalen die je nog niet hebt geschreven, maar die je graag zou willen schrijven?

Er zit al een nieuw kinderboek in mijn hoofd.

Hoe belangrijk vind je de cover van jouw boeken en hoe bepaal je het ontwerp?

Ik vind de cover heel belangrijk. Omdat het het eerste is waarnaar gekeken wordt, moet het er goed en professioneel uitzien. Alleen al door de cover kan iemand ernaar toe getrokken worden. Het onderwerp moet de sfeer weergeven van het verhaal en daarbij is voor mij ook de compositie en kleur belangrijk.

Hoe ga je om met kritiek van uitgevers en redacteuren tijdens het publicatieproces?

Ik ga ervan uit dat hun kritiek niet bedoelt is om mijn werk af te kraken, maar om tot een beter eindresultaat te komen. Daarom neem ik hun advies zeker ter harte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven