Contact

Contact! van Esther van der Ham – een eerste preview

Daar zit ik dan midden in de nacht, ver na bedtijd. Mijn plan was tegen half 12 de dag af te sluiten met een paar woorden uit ‘contact’. Slechts een hoofdstukje van het nieuwe boek ‘in wording’ van Esther. Puur even de gedachten naar droom stand, tien minuten genieten en dan dromen. Fout gedacht!

Het werden heel wat meer minuten en de klok tikt nu ver na enen al op zondagmorgen. Hetgeen Esther me heeft toegestuurd in het grootste vertrouwen, is ‘slechts’ een deel van ‘contact’. Er missen stukken, hele hoofdstukken moeten nog worden geschreven, soms slechts een titel, een paar steekwoorden, soms korte stukken met meer inhoud en sommige delen al totaal daar, haast ‘alsof’ het al af is. Een schrijfdocument waar ik inhoudelijk weinig over mag zeggen, maar het is zo zuigend dat ik er nu wel over ‘moet’ schrijven, voor ik kan gaan slapen en het kan laten bezinken.

Contact

 

Een eerste preview van ‘Contact’

Contact is een vervolg op ‘Controle‘ de debuutroman van Esther van der Ham. Een boek dat tussen mijn persoonlijke favoriete boeken staat van 2016 en waar ik zeer enthousiast over recenseerde op Onlybyme. Dat ik nu, sinds ik Droomvallei ondersteun als assistente, niet meer als onafhankelijk recensent dit boek mag recenseren is een feit. Wel mag ik mag er nu previews over schrijven op Droomvallei en meelezen tijdens het schrijfproces en mijn indrukken terugkoppelen naar Esther en jullie. Wat een droombaan!

Hetgeen nu al bekend is over ‘Contact’:

De roman contact verschijnt in het najaar van 2017. Door de gewelddadige aanval op haar moeder en zus moet Emma een gevangenisstraf uitzitten van zes jaar. Ze heeft met iedereen het contact verloren. Emma is depressief, verward en verdrietig waardoor ze zich maar half realiseert wat er gebeurd is. Ze zegt vrijwel geen woord. Veel van haar medegevangenen mogen haar niet. Dat ze geen contact legt, speelt daar vast in mee.
Het contact met haar zus en haar moeder is verbroken, haar kinderen ziet ze sporadisch, wat ze heel erg vindt. Komt het weer goed tussen hen en weet ze haar leven weer vorm te geven of raakt ze door haar zwijgen nog dieper in de problemen?

‘Contact’ is los te lezen van ‘Controle’. De hoofdrolspeelster Emma had een bijrol in de roman Controle. De familieleden uit het eerste deel komen dus ook in dit tweede boek weer terug en zorgen voor herkenning. Een doorlopende draad. Ook het lezen van Controle ‘na’ Contact is mogelijk.

Contact zuigt!

Terwijl het nog niet eens volledig op papier staat, zuigt het verhaal nu al aan alle kanten! De honger, die je als lezer krijgt, naar de vinden van antwoorden is zo hevig aanwezig dat je blijft doorlezen! Esther geeft ‘alle’ karakters iets mee wat vraagtekens oproept.

Is hetgeen je leest wel wat het is, of enkel wat het lijkt?

De vaart van het verhaal is dermate groot, dat je wordt gevangen in het verhaal: letterlijk en figuurlijk! Dit is het soort boek waar je in begint en pas weglegt als het uit is, waarschijnlijk met teleurstellende gedachten als ‘Nu al uit?’ en ‘Ik wil meer weten over …..’

Nog tientallen vragen zitten in mijn hoofd nu na het lezen van het werkdocument. De rust die ik zocht om snel naar dromenland te gaan heb ik niet gevonden. Hoe langer ik er over nadenk, de meer vragen en mogelijke wendingen me te binnen schieten. Waar gaat het heen? Loopt het goed af? Is het wel een roman? Geen crime? Het kan nu nog echt alle kanten op! 

 

2 gedachten over “Contact! van Esther van der Ham – een eerste preview”

  1. Beste Esther,

    In 2012/2013 heb ik met mijn oudste dochter Isabella bij jouw thuis een aantal schilderwofkshops gedaan. Doe je nog schilderen met kinderen? Ik zou graag jou willen vragen om schilder workshop te doen het kinderfeest van mijn jongste dochter.
    Groetjes Kim Mac

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven