Stappenplan inleveren manuscript, 7 antwoorden

Regelmatig ontvang ik  vragen rondom de wijze van uitgeven bij Droomvallei Uitgeverij.
Hier dus nog wat aanvullingen op het stappenplan.

Beste redactie,
Als beginnend schrijver heb je een heleboel vragen. Gelukkig hebben jullie een stappenplan geschreven. Ik mis echter wat informatie.
Hieronder staan een aantal zaken, waarvan ik hoop dat u mij er een antwoord op kan geven.

Bij stap 1:
Indien ik het manuscript digitaal aanlever, hebben jullie dan ook voorkeur voor een bepaalde opmaak. (Is er een sjabloon? Welk lettertype. Dient het als PDF te worden toegezonden)?

Antwoord: liefst zo weinig mogelijk opmaak toevoegen. Inspringen ed is niet nodig, en zeker niet inspringen door gebruik te maken van de spatiebalk. Wel is het van belang om teksten die cursief, vetgedrukt of in een afwijkend lettertype zo in het manuscript te verwerken. Graag aanleveren als WORD bestand.

Bij stap 2:
Redigeert de uitgeverij ook of moet ik dat op voorhand zelf door iemand laten doen?

Antwoord: graag geredigeerd aanleveren (door een prof, in overleg). De uitgeverij laat het ook nog redigeren.

Bij stap 3:
-Welke commissies ontvangt de uitgeverij wanneer deze alle kosten voor haar rekening neemt?
De uitgeverij krijgt geen commissie in dat geval. Het overschot tussen investeringen en inkomsten komt uiteraard wel op de rekening van de uitgeverij binnen, maar dit wordt gebruikt voor de algemene kosten zoals opslag en marketing.

-En wat is die commissie als de auteur zelf investeert?
10% per verkocht boek (excl BTW), maar de voorkeur gaat er naar uit dat de uitgeverij investeert.

– Zijn er ook tussenvormen?
Nee

Stap 4
Adviseert de uitgeverij een tekenaar of moet ik hier zelf achteraan?

Dit is in overleg met de uitgeverij, als besloten wordt tot uitgave van het boek.

stap 5
Aansluitend bij stap 4: Wie maakt de cover?

Zie bij stap 4.

Stap 6
Wat houdt een auteur gemiddeld over aan een boek (bv. €14,50) in het geval de uitgever de kosten voor zijn rekening neemt en er voor de verkoop gebruik wordt gemaakt van de detailhandel?

De royalties bedragen in principe 10% per verkocht boek als er alleen een schrijver betrokken is. Bij schrijver/illustrator is het 5%. Dit is via alle kanalen. De auteur kan boeken inkopen met 20% korting voor de verkopen in zijn of haar directe omgeving.

Stap 10
– Als ik mijn boek promoot via de social media of via een landingspagina, dan zal ik waarschijnlijk moeten doorlinken naar de webshop van de Droomvallei.
Ik neem aan dat zij dan de bestelling verwerkt en er later verrekening plaatsvindt met de auteur. Klopt dat?

Dat kan. In dat geval ontvangt de auteur 10% royalties (of 5%, zie stap 6). We maken minimaal een keer per jaar een overzicht van de verkochte boeken en zorgen voor uitbetaling.

– Kan ik op een landingspagina ook werken met een eigen internetkassa? Daarbij gaat dan een kopie order naar uitgeverij, die vervolgens het boek verzend. Maandelijks ontvangt de auteur dan een factuur voor de verwerkte orders.

Dat kan, zie bij de vorige vraag. Maar zelf verzenden heeft dus ook voordelen.

 

Ik weet het, het zijn best veel vragen. Wil me echter goed informeren.

Alvast dank!

Hartelijke groet

 

Geen probleem, graag gedaan, Esther van der Ham

 

 

3 gedachten over “Stappenplan inleveren manuscript, 7 antwoorden”

 1. Wat een duidelijke uitleg Esther!

  Kom ik nog met een compleet andere vraag. hoe word je proeflezer/redacteur? Als ik op het laatste zoek verwachten ze vaak ook dat je de artikelen zelf schrijft. Dat was dus duidelijk niet mijn bedoeling.

  Ik krijg zo vaak boeken onder ogen waar m’n haren recht van overeind gaan staan en m’n tenen vanzelf krommen door de vele fouten terwijl de inhoud dan wel goed is. Dit gebeurt niet alleen bij mensen die zelf hun boek publiceren maar zelfs bij grote namen (en na 2 boeken haak ik dan af, ondanks de inhoud).

  Benieuwd…
  Vrolijke groet,
  Noortje

  1. Hallo Noortje, bedankt voor je reactie! Goede vraag, daar zal ik ook eens wat over schrijven. Inderdaad echt een heel karwei om een foutloos boek af te leveren. Ondanks alle aandacht die we eraan besteden, gaat het wel eens mis. Erg vervelend altijd.

 2. Beste Ester,

  Ik zou jou graag even willen benaderen via de mail. Het gaat over een kinderboek wat ik graag zou willen uitgeven en ben heel benieuwd of je daar wat in ziet. Maar kan via de link niet op jouw emailadres terecht komen. Zou je deze mij willen mailen?
  Alvast dank.

  Groeten Marleen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 158 reviews.
Scroll naar boven