Unesco werelderfgoedlijst en schoolcontainers

De Unesco heeft een werelderfgoedlijst. Een aantal van de monumenten daarop liggen in Syri√´. Ik krijg het zo vaak te horen als ik vertel over het boek Jamil en Jamila. “Wat een prachtig land. We zijn er op vakantie geweest. Schitterend.”

Samen met auteur Elsbeth de Jager werk ik sinds juni 2014 aan het project Jamil&Jamila. Een boek voor en over kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp. Begin december maakten we samen een reis naar de Syrische grens om het boek te brengen.

Tijdens ons bezoek had Oscar, de directeur van Ash Sham care op wiens verzoek wij het boek hadden geschreven, een gast uit Duitsland. Deze meneer werkt bij een organisatie die weeskinderen helpt. Zij hadden een aantal containers beschikbaar die als school gebruikt kunnen worden in het vluchtelingenkamp Bab as Salaam.

De weesschool in Kilis heeft ook van die containers. Ze zijn aan de buitenkant mooi beschilderd. Oscar vroeg of ik dat voor “zijn” containers wilde doen. De vraag kwam op eerste kerstdag. Bellen met Elsbeth. Tjee wat snel. Het komt nu heel slecht uit. Bij mij trouwens ook. Het kan wel, ik heb vakantie van de hogeschool maar de jongens weer een week missen en met oud en nieuw weg … heel raar.

Homs
Alleen maar puin in Homs

We proberen het wat naar achteren te schuiven. Eind januari. Het geeft mij meer tijd voor de ontwerpen en Elsbeth heeft dan meer ruimte. Ocsar vergadert door in Kilis en besluit: de containers moeten zo snel mogelijk in gebruik worden genomen. Over twee dagen zijn ze in elkaar gelast. Transport is geregeld in samenwerking met weer een andere hulporganisatie … In Bab as Salaam zijn 5000 kinderen die geen school hebben en met deze containers kunnen 1200 kinderen bij tourbeurt naar school. Hoe mooi is dat. Gaan we de containers ongeschilderd doorsturen? Daar laten schilderen? Of lukt het nog? Na veel overleg met Elsbeth en Oscar hebben we besloten dat ik alleen ga. Ik heb heel hard gewerkt aan de ontwerpen. Jammer genoeg kan Elsbeth nu niet mee. Zij gaat ons zo veel mogelijk vanuit Nederland supporten. Wat heel fijn is.

Er is 200m2 containerwand beschikbaar. Wat zet je erop? Via Google zoek ik afbeeldingen. Ik zie alleen puin. Ingestorte huizen en steden. Vreselijk. Een andere link leidt naar de Unesco werelderfgoedlijst. Dan is de beslissing snel genomen. Ik zoek een paar mooie locaties uit en gebruik die voor de ontwerpen. Zoals deze, het citadel van Aleppo.

Voor de kinderen een manier om hun land positief te herinneren en het straks weer op te bouwen als de oorlog voorbij is. Ooit …

tekenen voor Syrie

 

 

 

 

 

 

 

4 gedachten over “Unesco werelderfgoedlijst en schoolcontainers”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven