Deadlines: liever niet

Over deadlines gesproken. ‘Nog maar 8000 woorden te schrijven vandaag’. Ik schiet in de lach bij het lezen van het blog van Droomvallei auteur Jolanda Pikkaart. Ze is bezig aan een nieuw boek dat bij mijn uitgeverij zal uitkomen, ik heb altijd schrijfinspiratie. Achtduizend woorden per dag schrijven lijkt mij onmogelijk. Bij het afronden van mijn eerste roman, Controle, is het me één keer gelukt om 5000 woorden op één dag op papier te krijgen, maar ik heb ook gemerkt dat het alleen maar minder wordt doordat het steeds meer wik-en-weeg-tijd kost.

Terug naar de woorden van Jolanda. De wanhoop druipt van mijn scherm af. En ik ben ook nog de aanstichter van het geheel. Ik heb een deadline nodig, zei Jolanda. Anders werkt het niet voor mij. Zelf ben ik niet zo van de deadlines. Gezien mijn persoonlijke omstandigheden (depressie en autistisch) zijn deadlines funest. Ik kan geen maat houden. Ik ga door tot het af is, desnoods ten koste van mezelf. Dat is niet goed. Natuurlijk heb ik wel iets nodig om me op te richten, maar het moet wel redelijk zijn. ‘Wat is haalbaar voor jou?’ is dan ook altijd mijn eerste vraag als het over deadlines gaat. Wat heeft het voor zin om elkaar gek te maken? Helemaal niet. Natuurlijk is het fijn als je boek er snel is, maar ik hecht veel waarde aan de kwaliteit. Haastwerk draagt daar meestal niet positief aan bij.

Bovendien volgt na het schrijven nog een heel proces. Pas als het manuscript er is, eventueel inclusief illustraties of afbeeldingen, worden de volgende afspraken gemaakt, die met de redactie, vormgeving en drukker. Ook daarvoor plan ik graag ruim de tijd in. Dat is maar beter ook, omdat op die manier ‘onverwachte omstandigheden’ zoals te laat leveren van de boeken van de drukker door stakingen, kan worden opgevangen.

Dus: als je erop staat, wil ik je best een deadline geven. Als je die niet haalt, geeft het niet. Als het me te lang gaat duren, piep ik wel. Andersom mag dat ook.
Geen stress, dat is voor niemand goed.

Veel schrijfplezier!

Esther van der Ham, uitgever en auteur.

 

 

 

1 gedachte over “Deadlines: liever niet”

  1. Pingback: Een deadline is heilig - Jolanda Pikkaart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven