Kleurenderwijsjes

Interview met Wilma Koolstra over Kleurenderwijsjes

KleurenderwijsjesWilma Koolstra schreef en tekende het boek Kleurenderwijsjes. In dit interview met Wilma lees je meer over haar en over haar boek.

Jouw motto is ‘tekenen maakt blij’. Hoe komt het dat je blij wordt van tekenen?

Wat een leuke vraag. Het is voor mij zo vanzelfsprekend, dat ik even moet nadenken over het antwoord. Tekenen en schilderen zijn inmiddels al tientallen jaren een soort tweede natuur voor me geworden, als taal om me te uiten. Als ik blij ben en veel energie heb, dan vind ik het heerlijk om grote doeken te schilderen. Heel expressief, abstract en experimenteel.

In een periode waarin ik geen energie had om grote doeken te schilderen, ben ik gaan tekenen. Zomaar wat lijnen, vaste vormen of juist klodderen met ecoline. Ik merkte hoe blij ik ervan werd als ik daarmee bezig was én als ik het resultaat zag. Van veel nadenken en zorgen maken zie je niets, een tekening geeft me steeds weer zichtbaar resultaat: dát heb ik in elk geval neergezet.

Kleur is emotie. De veelal vrolijke, felle kleuren die ik gebruik, maken me ook steeds weer blij.

Hoe ontstond het idee om het boek Kleurenderwijsjes te maken?

Ik had zoveel tekeningen waar ikzelf dus blij van werd, en als ik ze liet zien werden anderen er ook vrolijk van. In mijn werk (workshops helend tekenen) merkte ik dat mensen vaak de drempel hoog leggen en denken: ‘ik kan niet tekenen’. Tekenen/kleuren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Iedereen kent wel de ‘telefoonkrabbel’ op een agenda of papiertje. Zomaar wat vormen en lijnen… het ontstaat vanzelf.

Ik wilde mijn tekeningen bundelen en erbij schrijven wat het met mij deed en hoe anderen daar dus ook baat bij kunnen hebben. De boodschap: overal is inspiratie als je maar kijkt. En handvatten geven om zelf, laagdrempelig, aan de slag te gaan. Om iets neer te zetten, je beter te voelen.

Kun je in het kort vertellen waar dit boekje over gaat? Hoe dit werkt?

In mijn tekeningen heb ik een soort stappenplan geschreven, hoe je tot een tekening komt met een bepaald thema. En wat een bepaalde opdracht met je kan doen. Zo is het tekenen van spiegelbeelden goede hersengymnastiek (linker-rechterhersenhelft). Al tekenend, spelenderwijs en kleurenderwijs bedacht ik ook teksten. Zo kwam ik bij het tekenen van de omtrek van een sleutel op het idee van ‘sleutels naar geluk’. En ik realiseerde me wat mijn eigen sleutels naar geluk zijn.

Voor wie heb je dit boek gemaakt?

Ik heb me in eerste instantie gericht op volwassenen. Maar al doende ontdekte ik dat het boekje door zijn vrolijke tekeningen juist ook geschikt is voor kinderen. De tekenideeën zijn voor jong en oud. Dit boekje maakt tekenen heel toegankelijk voor iedereen.  Ik hoor van onderwijskrachten dat ze het gebruiken, van oma’s met kleinkinderen, mensen met burn-out, en mensen die met vluchtelingen werken, want de taal van tekenen is internationaal. Zie ook:  https://kleurenderwijs.blogspot.com/2017/11/cultuurverschillen-de-internationale.html

Welk kleurenderwijsje spreekt jou het meest aan?

‘Kunst uit de keukenla’, omdat het uitnodigt tot fantasierijk tekenen. Je kunt een theelepeltje, vork, deeghaak, kaasschaaf enzovoort omtrekken en er van alles van maken. Uit deze tekening is ook een 365dagen-project voortgekomen. Ik heb elke dag van het jaar een theelepeltje getekend. En ja, dit gaat nog een boekje worden. (verwacht in 2019)

Achterin het boek verwijs je naar een 365dagenproject. Ben je dit jaar ook met een 365dagenproject bezig? Kun je er wat meer over vertellen?

Ja ook dit jaar heb ik een 365dagenproject. Ik teken elke dag een troostvogeltje. Want tekenen troost als het leven moeilijk is. In een periode van rouw, waarin ik moeilijk tot actie kwam, hielp het me opnieuw om elke dag iets kleins te tekenen. En dat doet het nog steeds, elke dag. Deze vogeltjes zijn te vinden op de site van 365dagenproject  https://www.365dagenproject.nl/2018/12/09/9-december-wereldlichtjesdag/

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven