Daniëla Postma

Even voorstellen … Daniëla Postma

Ervaringen delen verbindt mensen 

Je levensverhaal op papier zetten staat volop in de belangstelling. Dat is niet voor niets. Schrijven helpt je om ervaringen te verwerken; en het delen van verhalen verdiept de relaties tussen mensen. Daniëla Postma begeleidt mensen hierbij – als schrijfcoach, redacteur en vormgever – en ziet steeds weer hoe goed het mensen kan doen om van dat verhaal een echt boek te maken: het is vaak een feest van erkenning en herkenning, voor zowel de auteur als de mensen om hem of haar heen. Dat inspireerde Daniëla tot een speelse en sprankelende handleiding waarin ze – in tekst en beelden – laat zien hoe je van een levensverhaal tot een boek komt en wat dat boek vervolgens voor jouw leven kan betekenen.

Tegelijk met dat ene verhaal in dat ene boek worden vaak allerlei andere verhalen rondom dat ene boek geboren. Tot mijn grote verrassing gaan veel handige hulpboeken echter niet verder dan het schrijfproces; en dat is – als je de intentie hebt om een boek te maken – hooguit een derde van je totale reis. Uitzoeken hoe je jouw boek zó gaat (of laat) vormgeven dat het echt bij jou past, hoe en waar je het laat drukken, op welke manier je gaat vieren dat je boek er is en hoe je omgaat met de reacties van anderen… dat is allemaal minstens zo wezenlijk. Technische vragen en sociale dilemma’s kunnen een barrière vormen, waardoor jouw teksten op de plank blijven liggen en nooit het doel bereiken waarvoor ze zijn geschreven: jouw boek. En dat is zo jammer!

Daarom besloot ik dit boek te maken: “Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis”. Als een houvast bij alle vragen die mensen kunnen bespringen, of het nu gaat over de privacy van personen of de plaatjes die je wilt gebruiken.  Een boek dat je laat zien en voelen hoe het is om met jouw boek aan de slag te gaan: vanaf het moment dat je een planning maakt tot aan je boekfeestje. Uiteraard staan er allemaal fijne weetjes in, maar ik schrijf ook uitgebreid over mijn eigen ervaringen en interviewde andere auteurs van levensverhalen. Daarnaast schreef ik gedichten – ‘alle zinnen en zingeving gevangen / tussen de ritselende bladzijden / van dit boek’ – en maakte per hoofdstuk collages: om in beelden vast te leggen wat in dit proces allemaal op jou kan afkomen. Illustrator Christa Mulder maakte bovendien prachtige tekeningen voor de rubriek ‘Idee in beeld’.

Daniëla Postma

In negen hoofdstukken doorloop je alle stappen:

  • Planning
  • Interviewen
  • Research
  • Schrijven
  • Redactie
  • Beeldmateriaal
  • Vormgeving
  • Drukwerk
  • Boekfeestje

Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’ is daarmee een boek geworden dat je niet alleen allerlei handige tips geeft hoe je van een verhaal een boek maakt, maar jou ook erbij laat stilstaan wat het schrijven en delen van jouw verhaal met jou kan doen. Zodat steeds meer mensen hun levensverhaal het onderdak kunnen geven dat het verdient: een eigen boek.

Daniëla Postma

1 gedachte over “Even voorstellen … Daniëla Postma”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven