Kirstin Rozema

Kirstin Rozema: manuscriptbegeleider “Met één been in het leven”

Begin februari zat ik in Skopje. Ik was op reis voor het boek “Jamil&Jamila 3: de reis”. Een reis met de vluchtelingen van Lesbos naar de Servische grens. Ik ontving een berichtje van Kirstin, die ik kende via Facebook. Of ik een aangrijpend boek van Alex uit wilde geven, Met één been in het leven. Het was drukklaar. Stuur maar door, zei ik. Dat gebeurde. Drukklaar was het niet. De boekpresentatie was wel al gepland dus dat was nog hard werken om het allemaal voor mekaar te krijgen. Maar … het is gelukt! Ik ben blij met het eindresultaat. Tijd om Kirstin voor te stellen, zij zorgde voor de manuscriptbegeleiding.
Kirstin Rozema
Kirstin Rozema

Mijn naam is Kirstin Rozema, ik ben getrouwd met Chris en moeder van Robin en Laura. Tevens bijna-schoonmoeder van Mara en vrouwtje van kater Neelix en hond McCoy. Ik ben 48 jaar en ik woon in Almelo. Ik ben fulltime auteur.

Je hebt al een boel boeken geschreven, welke?

Oef, heb je een halfuurtje de tijd? Ik heb een heleboel boeken geschreven!
Mijn schrijfcarriere is begonnen met het boek Knopen in je touw, daarna kwam Floorpower!, Heldenbende, Agent 0-0-papa, Super Mick, Een monster om mij heen, Alle monsters verzamelen, Tess en het geheim van het oude boek,Tandarts Piet, Zeg dat dan…, Stip bij de dierenarts, Dag, lieve mama, Dag, lieve papa, Houd de dief!,  Poort naar het geluk, Ommekeer, Zijdelings, Tegenwind en Terugkeer. (die vier hebben nu nog een andere titel, maar worden hopelijk allemaal heruitgegeven). Verder heb ik nog zeven kinderboeken klaarliggen, die ook nog uitgegeven worden, dit jaar. Dat zijn Cesar Superoor, Vogelvlucht, Jip en Pien gaan op reis, Rode wangen, Oei, wat stoer, Beer Bert en Saar is slim.

Welk boek ben je nu aan het schrijven?

Ik ben nu bezig met een roman met de titel Na die nacht en een stoer kinderboek, dat Arendsklauw heet.
Hoe ben je met Alex in contact gekomen?

Alex heeft mij via een email gevraagd of ik hem wilde helpen een boek te schrijven. Hij had een ruw concept van zijn levensverhaal gemaakt, maar had geen idee hoe hij het verder moest doen. Hij heeft me gevraagd of ik hem daarbij wilde begeleiden.

Waarom heb je besloten om op zijn vraag in te gaan?

Ik heb eerst getwijfeld, eerlijk is eerlijk. Een ruw concept herschrijven naar een goed lopend, vlot te lezen boek is heel veel werk. Maar omdat wij als gezin weten wat het is om tegen kanker te vechten, vond ik dat Alex mijn hulp verdiende. Op die manier kon ik hem helpen met de verwerking, vond ik.

Wat waren jouw werkzaamheden als manuscriptbegeleider?

Ik heb het hele manuscript letter voor letter uitgespit, stukken herschreven, gerangschikt, bijgevoegd en verwijderd. Stukken van zinnen net iets anders geformuleerd en het tot een voor iedereen leesbaar boek gemaakt. Het manuscript is daarna tig keer nagekeken en bijgewerkt.

Wat vond je het allerleukste aan het proces?

Het niet te stuiten enthousiasme van Alex 🙂 Hij bleef met ideeen komen en niets was te gek. Het was heel leuk en ook vermoeiend om zo te werken. We hebben het manuscript in 6 weken printklaar gekregen. Een topprestatie, zeg ik nu.

Wat ben ik vergeten te vragen en wil je toch nog graag kwijt?
Dankzij Droomvallei hebben we dit mooie boek kunnen uitgeven. Een goede uitgever is het halve werk. Esther dacht mee, remde af waar nodig en maakte het voor Alex mogelijk dat hij op 1 april – en dat is minder dan 2,5 maanden nadat ik het eerste mailtje kreeg – zijn boek in handen kon houden. Een ongelofelijk mooi besluit van haar om het zo snel te kunnen realiseren, tussen al haar eigen werkzaamheden door. We hebben heel erg fijn samengewerkt, iets om heel dankbaar voor te zijn!
met één been in het leven - Alex Moorlag
met één been in het leven – Alex Moorlag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven