Reis over de Balkan: boten en kampen

Van 9 tot 20 uur op pad geweest. Eerst bij de haven in onze slaapplek waar al vroeg door hulpverleners de zee werd afgetuurd met grote verrekijkers. Wij zagen het ook met het blote oog: oranje vlekken op het water gevolgd door witte boten. Boten met vluchtelingen die oranje zwemvesten aanhebben. Een klein stukje voor de kust werden ze bij de kustwacht aan boord gebracht. We waren onderweg naar een pinautomaat en konden alles vanaf grote hoogte goed volgen.

image

Drie kampen bekeken. Een kamp van waar de mensen naar Mytilini vervoerd worden, waar de boot vertrekt naar Athene. Toen wij aankwamen, ging de bus net weg. Grote tenten vol stapelbedden die dicht op elkaar staan. Een tent met speelgoed, een soort creche.
Overal uitleg ook voor de kinderen.
image

Kamp Moria is best bekend. Daar was het nog erg druk. Grote hekken eromheen met prikkeldraad en bewaking. Buiten het kamp veel winkeltjes waar internetbundels koffie en eten werd verkocht.
image

Het derde kamp lag op een heuvel in een olijfboomgaard bij een rioolwaterzuivering. Wat een stank! Het kamp was net verlaten. Hier hebben veel Syrische mensen gezeten. Een half jaar eerder stond het er vol met kleine koepeltentjes, nu waren het grote witte tenten met verwarming zonder bedden.
image
Ook hier nog achtergebleven bezittingen en veel briefjes: als je verder gaat, neem dan de uitgereikte deken mee, het is koud onderweg …
image

Tegen de avond zijn we terug in Mytilini. We boeken voor de volgende ochtend acht uur een vliegtuig naar Athene. Oscar moet donderdag al weg dus het tempo van de reis gaat omhoog. Vanaf Athene nemen we de bus naar een plaats met de E aan de Macedonische grens. We rijden nog even bij de veerboot langs. Die vaart in de nacht en doet er tien uur over. Daar komen de tranen. Dat kwam door dit moment.
image

Zomaar vier kinderen. Twee, drie, vier jaar oud. Net allemaal nieuwe kleren gekregen. Een ballon, een pop. Een muts met het prijskaartje er nog aan. Een potje appelmoes, een zakje chips. Veel meer hebben ze niet. Heel blij met mij op de foto. Straks op de boot. En dan?

We zien het morgen.

2 gedachten over “Reis over de Balkan: boten en kampen”

  1. Ha Esther,
    De eerste dagen nog maar, en al veel gezien zo lees ik in je blog. Vandaag bij het 8 uur journaal hoor ik dat de Russen de bombardementen op IS in Syrië opvoeren. Meer mensen vluchten richting Turkije. Meer vluchtelingen waarschijnlijk binnenkort weer naar Europa. Goede reis de komende dagen. Ik kijk elke dag even hoe het jullie vergaat.

  2. Pingback: Koningsdag kleurplaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven