Esther van der Ham

Redactie en proeflezen van je boek

Als reactie op één van mijn blogs (die over het stappenplan voor je manuscript) kreeg ik de vraag hoe het zit met proeflezen en redactie van een boek.

Dit was de vraag van Noortje: hoe word je proeflezer/redacteur? Als ik op het laatste zoek verwachten ze vaak ook dat je de artikelen zelf schrijft. Dat was dus duidelijk niet mijn bedoeling. Ik krijg zo vaak boeken onder ogen waar m’n haren recht van overeind gaan staan en m’n tenen vanzelf krommen door de vele fouten terwijl de inhoud dan wel goed is. Dit gebeurt niet alleen bij mensen die zelf hun boek publiceren maar zelfs bij grote namen (en na 2 boeken haak ik dan af, ondanks de inhoud).

Proeflezen van je boek

Voor mij is het proeflezen van je boek iets anders dan de redactie. Het proeflezen gebeurt tijdens het schrijfproces of in de afrondende fase ervan. Proeflezers krijgen de ruwe versie van het manuscript, lezen dat door en geven feedback. Punten waarnaar ze kunnen kijken: hoe logisch is de verhaallijn, kloppen de personages, zijn de spanningsbogen goed, wat valt op? Hoe consistent is een verhaal? Vaak lezen zijn een manuscript diverse keren door, waarna de auteur het manuscript bijstelt. Je wordt proeflezer door te reageren op een vraag van de auteur als hij of zij proeflezers zoekt.

Redactie van je boek

Als je boek helemaal ‘af’ is, wordt het geredigeerd. De taalfouten worden eruit gehaald en het wordt gecheckt op bijvoorbeeld juist plaatsen van komma’s en aanhalingstekens. Ook is het mogelijk om te kijken naar de verhaallijn, maar dat is een aparte redactieronde. De redactie wordt bij Droomvallei Uitgeverij gedaan door professionals. Er zijn diverse opleidingen tot redacteur die je kan volgen om hiervoor klaargestoomd te worden. Tegenwoordig vraag ik om een redacteur in te schakelen voordat het manuscript naar mij wordt opgestuurd. Uiteraard wordt er nog een extra redactieronde gedaan. Waarom? Om ervoor te zorgen dat het boek zo foutloos mogelijk naar de drukker gaat. Helemaal is het niet te voorkomen, helaas, ondanks alle ogen die meelezen, maar we doen wat we kunnen om voor goede boeken te blijven zorgen. Als redacteur word je gevraagd door de uitgever. Ik werk met een aantal vaste redacteuren.

Recensies over je boek

Nadat je boek is verschenen, worden er recensie-exemplaren van je boek naar bloggers verstuurd, die het boek lezen en daarover een stukje schrijven voor op hun website of bij (online)boekwinkels. Dit is heel waardevol, omdat andere belangstellenden daarmee iets over jouw boek te weten komen.

Veel lees- en schrijfplezier!

Esther van der Ham
Uitgever bij Droomvallei Uitgeverij

Esther van der Ham

5 gedachten over “Redactie en proeflezen van je boek”

 1. Hallo beste Esther, grappig, de moeder van een van de personenlift mijn YA, heet zo.
  Ik wou graag weten wat de kosten zijn van proeflezen, redigeren en dergelijke.
  Als transgender schrijf ik graag personen die homo, lesbisch, transgender of travestiet zijn in een sprookjeswereld,
  Mijn proeflezers vinden mijn verhalen qua fantasie uitgeef waardig.
  Het schort nogal aan de spelling,

  In afwachting van u reactie,

  Tristan van Engelenburcht

  1. Hallo Tristan,
   Bedankt voor de reactie. Proeflezers worden meestal door de auteur zelf geregeld. Normaal gesproken zijn daar geen kosten aan verbonden.
   De uitgeverij doet zelf geen redactie, maar huurt daar (vaak ZZP-ers) mensen voor in. Ook kan je vragen of begeleiding van een schrijfcoach mogelijk is. Ook daar zijn uiteraard kosten aan verbonden, maar het zijn geen uitgeverij werkzaamheden.
   Groet Esther

 2. Magdalena Katsareva

  Hallo,
  ik heb een boek dat ik wil publiceren. Het is in principe bewerkt, maar voordat ik het afdruk, wil ik dat het nog een keer wordt bekeken. Kunt u het manuscript bekijken en mij vertellen wat er nog meer aan moet gebeuren? En als u de mogelijkheid heeft om aan het boek te werken, doe mij dan een bod voor de prijs.
  Bij voorbaat dank voor uw tijd.

  Groeten,
  Magdalena

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 160 reviews.
Scroll naar boven